OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Babeczki drożdżowe z rabarbarem

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Malutkie, puchate drożdżówki w formie uroczych babeczek… A czemu nie :) Są zrobione na bazie jednego z moich ulubionych przepisów na cisto drożdżowe- bardzo delikatnego i maślanego. Im więcej uda się Wam włożyć rabarbaru do środka- tym będą smaczniejsze. Znikają jeszcze ciepłe :)

 

 

 

Składniki na 10  babeczek:

24 g drożdży

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 łyżeczka mleka

80 g masła

50 ml mleka

1 jajko

1 żółtko

50 g cukru

¼ łyżeczki soli

180 g mąki

Dodatkowo:

1 długi pęd rabarbaru + 1 łyżeczka cukru

1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania )

na kruszonkę :

50 g miękkiego masła

16 g cukru wanilinowego

35 g cukru

75 g mąki

 

Drożdże umieścić w małej miseczce, zasypać cukrem wanilinowym, dodać  łyżeczkę mleka i rozetrzeć. Masło roztopić w rondelku. Do ciepłego płynnego masła wlać pozostałe 50 ml mleka-całość powinna być letnia. Jajko i żółtko roztrzepać razem z cukrem i solą

A teraz wszystko łączymy …

Do miski wsypać mąkę, wlać roztrzepane jaka z cukrem i solą, dodać mleko z masłem, a na koniec płynne drożdże- wszystko wymieszać, następnie wyrabiać mikserem z zamocowanymi hakami lub ręcznie. Gdy ciasto przestanie się bardzo kleić, to znak, że jest już gotowe do wyrastania. Uformować kulę, oprószyć delikatnie mąką, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na  1 i ½  godziny.

W międzyczasie…

Rabarbar pokroić na plasterki, następnie umieścić w miseczce, dodać cukier i wymieszać.

Z  podanych składników kruszonkę. 

Przygotować formę na muffinki- gniazda dokładnie wysmarować cienką warstwą masła i oprószyć delikatnie mąką.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, następnie podzielić na 10 równych kulek (około 45 g każda). Każdą część rozpłaszczyć na dłoni, na środku umieścić rabarbar (po 5-7 plasterków) następnie zlepić ciasto (w jednym punkcie nad rabarbarem). Układać w przygotowanej formie łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne  30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

Białko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować wyrośnięte bułeczki i oprószyć kruszonką.

Piec 13-15 minut- na złoty kolor.

Wyjąć z piekarnika  i  przestudzić. Wyjmować z formy delikatnie podważając np. sylikonową szpatułką.

Dodaj komentarz

Ulubione babeczki moich dzieci, dziękuje za przepis :*

Bardzo się cieszę Emilio, całuję!

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl