OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Chmurki w pucharkach

10 października 2015

Email
Print Friendly

Pewnie spotkaliście się z popularnym ciastem „Malinowa chmurka”, u mnie w rodzinie jest ono od kilku lat chyba na każdej większej imprezie ;) Ale nie zawsze mamy czas i ochotę piec całą blachę ciasta, dlatego postanowiłam wypróbować, czy połączenie podobnych składników w pucharkach (a właściwie w słoiczkach) da podobny rezultat smakowy. Wszystkim degustatorom od razu smak skojarzył się ze wspomnianym pysznym ciastem :) I tak powstał kolejny prosty ale bardzo smaczny deser, do którego będę z przyjemnością wracać :)  Do deseru wykorzystałam najbardziej urocze ze wszystkich bez, czyli malusieńkie „beziątka”, które są ostatnio moją słabością :) Jeśli chodzi o owoce to, tym razem była to mieszanka mrożonych malin, ostrężyn i truskawek ale wspaniałe będą tutaj również  jagody lub wiśnie. Istotnym składnikiem są podprażone płatki migdałowe, do tego galaretka i bita śmietana i pyszny deser gotowy. Bardzo polecam :)

 

 

 

Składniki na 6 niedużych  porcji :

1 galaretka malinowa ( truskawkowa, owoce leśne -w zależności od rodzaju owoców)

1/2 l wrzątku

6 garści mrożonych lub świeżych owoców (lub więcej)

6 łyżki płatków migdałowych

1 szklanka kremówki 30%

2 czubate łyżki cukru pudru

1 opakowanie śmietanfixu (można użyć ale nie jest to konieczne)

na beziki:

1 białko

odrobina soli

60g cukru

ewentualnie kropla barwnika

 

Zagotować wodę.  Do naczynia z wrzątkiem wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić.

Przygotować beziki.

W niedużym naczyniu (ale takim w którym mikser z dwoma końcówkami do ubijania będzie mógł swobodnie pracować) umieścić białko jaja. Dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę (nie dłużej żeby nie przebić białka). Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach. Ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, a grudki cukru prawie lub wcale nie wyczuwalne. (W tym momencie można dodać barwnik- ja dodałam do połowy piany kroplę czerwonego)
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C. Ubitą piane przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać maleńkie beziki (o średnicy około 1,5 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut. Wyjąć, poczekać aż wystygną i przełożyć do szczelnego pojemnika.

W czasie gdy beziki się pieką, przygotować pucharki, do każdego wsypać owoce tak by sięgały mniej więcej do połowy ich wysokości. Zalać wystudzoną galaretką. Odstawić do stężenia.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni, na średniej mocy palnika, uważając by się nie przypaliły! Wystudzić.

Ubić śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. (Jeżeli używamy śmietanfixu to ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu).

Na stężałą galaretkę z owocami wyłożyć bitą śmietanę, następnie, uprażone płatki migdałowe i beziki*. Smacznego!

Rada: Deser można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, ale beziki zawsze dodajemy przed samym podaniem- chodzi o to, by bezy nie przestały być kruche. Gdy beziki mamy już upieczone wcześniej, przygotowanie deseru jest bardzo szybkie, bo galaretka błyskawicznie tężeje pod wpływem mrożonych owoców. Dodatkowo do deseru można pokruszyć zwykłe maślane herbatniki.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl