OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Kruche babeczki z lekkim kremem i malinami

10 października 2015

Email
Print Friendly

Chyba w każdym domu są takie klasyczne foremki do kruchych babeczek z karbowanym rantem… jeżeli jednak ich nie macie, do przygotowania kruchych spodów można wykorzystać formę na muffinki. I muszę przyznać, że wolę takie rozwiązanie, bo dzięki temu powstają takie rozkosznie kruche miseczki, w których zmieści się dużo kremowego nadzienia i owoców :) 

 

 

Składniki na 10 babeczek:

185g mąki

90g  zimnego masła

30g cukru pudru

szczypta soli

1 żółtko

1 i 1/2 łyżki mleka

Na krem:

150 g zimnego mascarpone

100 g bardzo zimnego słodkiego mleka skondensowanego (schłodzonego w zamrażarce minimum kilka godzin)

Dodatkowo:

100 g malin 

cukier puder do oprószenia

 

W misce umieścić mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz cukier puder.

W małym naczyniu umieścić żółtko, mleko oraz sól i mieszać widelcem, aż ładnie się połączą, następnie wlać do pozostałych składników. Rozcierać wszystko palcami, aż powstanie kruszonka, następnie zagnieść w kulę, owinąć folią i wstawić na 15 minut do lodówki.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm (można delikatnie podsypywać ciasto mąką).

Wycinać kółka o średnicy 8,5 cm .

Gniazda w formie na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką (Nie jest to konieczne jeżeli forma ma nieprzywiedlną powłokę).

Kółka z ciasta układać w formie i wyklejać babeczki. Włożyć do lodówki na 15 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Po tym czasie, wyjąć formę z lodówki, ponakłuwać widelcem każdą babeczkę w kilku miejscach i od razu włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut- babeczki mają się zarumienić na całej powierzchni.

Wyjąć babeczki  i wystudzić na kratce.

Przygotować krem. Wyjąć z zamrażarki słodkie mleko skondensowane umieścić w niedużym naczyniu, dodać mascarpone i miksować najpierw na wolnych, następnie na najszybszych obrotach miksera- aż do uzyskania gęstego kremu. (Nie ubijać kremu dłużej niż to konieczne, bo może się zważyć).

Nakładać krem do wystudzonych babeczek, układać gęsto maliny, oprószyc delikatnie cukrem pudrem i podawać od razu lub przechowywać w lodówce. 

Rada: Planowanie babeczek najlepiej rozpocząć dzień wcześniej.

Krem przygotowuje się bezproblemowo i ekspresowo, ale jest jeden warunek- bardzo zimne składniki, bez tego może się nie udać. Mój sposób na schłodzenie mleka skondensowanego jest dość nieoczywisty, ale skuteczny. Przelewam słodkie mleko skondensowane do plastikowego pojemnika z przykrywką i przechowuję w zamrażarce- mleko nie zamarza, a osiąga fajną gęstość i bardzo niską temperaturę. Mascarpone wystarczy wyjąć z lodówki i zmiksować z lodowatym mleczkiem i pyszny krem z dwóch składników gotowy.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl