OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Kruche babeczki ze śliwkami i lawendą

10 października 2015

Email
Print Friendly

Szybko zatęskniliśmy za smakiem ciasta kruchego ze śliwkami, pomarańczą i kardamonem (TUTAJ PRZEPIS), a w spiżarce pozostało jeszcze trochę węgierek…Tym razem wypróbowałam jak smak śliwek skomponuje się z aromatyczną ogrodową lawendą.  To iście jesienne nadzienie zapiekałam  w małych babeczkach. Ich zaletą jest to, że ciasta kruchego nie trzeba wcześniej podpiekać, a są dobrze wypieczone, nadzienie jest zwarte, aromatyczne i cudnie smakuje. Idealne na ciepło, ale po wystudzeniu również pysznie smakują.

 

 

 

Składniki na 10 babeczek:

235 g mąki tortowej

125 g masła

szczypta soli

50 g cukru pudru

60g jogurtu

Nadzienie:

600 g śliwek

2-3 łyżki cukru

2 łyżeczki kwiatów lawendy (suszonych lub świeżych)

1/2 łyżeczki cynamonu

 

 

W misce umieścić mąkę i posiekane na małe kawałki zimne masło, dodać przesiany cukier puder i jogurt wymieszany ze szczyptą soli. Rozcierać palcami wszystkie składniki, a gdy będą przypominać kruszonkę, zagnieść w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na czas przygotowywania nadzienia.

Śliwki umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek, umieścić na patelni z grubym dnem, ustawić średnią moc palnika, (można dodać 2 łyżki wody), przykryć pokrywką i dusić aż śliwki puszczą sok. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać cynamon, cukier i kwiaty lawendy, wmieszać i podsmażać, aż znaczna część wody odparuje i powstanie gęsty syrop. Skrobię rozrobić w wodzie i wlać do gorących śliwek, dokładnie wymieszać i podgrzewać stale mieszając, aż masa ponownie zacznie „bulgotać”. Zdjąć z palnika.

Wyjąć ciasto z lodówki oddzielić 3/4 i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm (można delikatnie podsypywać ciasto mąką). Wycinać kółka o średnicy 8,5 cm *.

Gniazda w formie na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką (Nie jest to konieczne jeżeli forma ma nieprzywiedlną powłokę).

Kółka z ciasta powklejać w gniazda formy na muffinki. Włożyć do lodówki na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C.

Rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta podsypując delikatnie mąką i wycinać kółka o średnicy takiej jak górna średnica gniazd w formie na muffinki -u mnie 7 cm. Używając małej foremki wycinać w każdym kółku serduszka.

Wyjąć formę z lodówki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach każdą surową babeczkę, do każdej nałożyć nadzienie prawie do pełna i przykryć kółkiem z serduszkiem. Dociskać ciasto widelcem wokół każdej babeczki tak by się dokładnie skleiło.

Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez  25 minut. Gdy ciasto wyraźnie zarumieni się z góry na ostatnie 5-7 minut pieczenia można dla pewności włączyć grzanie tylko od dołu i przełożyć formę na najniższy poziom piekarnia.

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić , umieścić babeczki na kratce, w ten sposób wystudzić.

Gotowe :)

* Należy wycinać kółka o takiej średnicy by po włożeniu ich do gniazd pokrywały ich dna i boki.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl