OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Maślane placuszki z jagodami

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Było piękne lipcowe popołudnie… właśnie wróciliśmy ze spaceru i wszyscy mieliśmy ochotę na małe co nieco :)  Po chwili w kuchni pachniało już placuszkami z dużą ilością jagód… Moje maluszki jadły tak ochoczo, że aż serce rosło !!  I  te słodkie granatowo-fioletowe buźki- przeurocze … :)

 

 

Składniki na około 25 placuszków:

2 łyżki masła

2 szklanki maślanki

szczypta soli (1/4 łyżeczki)

1 łyżka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

4 łyżki cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1 i 1/2  szklanki mąki

1 i 1/2 szklanki jagód

Do podania :

jogurt lub kwaśna śmietana, cukier puder, świeże jagody.

 

Masło roztopić. W misce umieścić maślankę, dodać roztopione masło,  sól, cukier i cukier wanilinowy- wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem. Wbić jajka i mieszać energicznie, aż całość będzie jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, następne dodać  do mieszanki- zmiksować na jednolite, gładkie cisto.

Na koniec dodać jagody i wymieszać całość łyżką.

Smażyć bez tłuszczu na patelni o nieprzywierającej powłoce (na średniej mocy palnika około 2,5 minuty z jednej strony i około 2 minuty z drugiej strony).

Podawać na ciepło z jogurtem (kwaśną śmietaną) i jagodami, oprószone cukrem pudrem.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl