OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mazurek bakaliowy

10 października 2015

Email
Print Friendly

Choć w moim domu do tej pory nie było tradycji pieczenia mazurków, to jestem przekonana, że do tego przepisu  będę powracać co roku. Już na etapie obmyślania  przepisu czułam, że to będzie coś wyjątkowego. Migdałowy spód sam w sobie smakuje jak najlepsze ciasteczka, polewa ma lekko rumowy posmak (alkohol wyparował-pozostał tylko delikatnie wyczuwalny smak), a dzięki dużej ilości bakalii jest co pochrupać. Warto wprowadzić go na stałe  do Wielkanocnego menu, bo jest wspinały. :)  Mój Mikołaj nie mógł się od niego oderwać :)

 

 

Na migdałowy spód:

100g mielonych migdałów

210 g mąki

160 g masła

50 g cukru pudru

szczypta soli

1 żółtko

Na polewę:

60 g masła

30 ml mleka

10 g cukru wanilinowego

60 g cukru pudru

100 g mleka w proszku

1 łyżka wody/rumu/wódki

dodatkowo :

10 suszonych moreli

100 g całych migdałów

50 g płatków migdałowych

50 g rodzynek

 

Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i rozcierać między palcami, aż do momentu powstania sypkiej kruszonki.

Zagnieść całość w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na  pół godziny.

W między czasie z papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy 30-32 cm oraz mniejszy o średnicy 8-9 cm.(Posłużą jako szablony). *

Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Przyłożyć wycięty szablon i za pomocą noża do pizzy wyciąć z cista duży okrąg.

Na środku przyłożyć mniejszy szablon i wyciąć małe kółko. Z pozostałych ścinków uformować duże ciastko i później upiec razem z mazurkiem. (Oczywiście można zrobić mazurek w kształcie pełnego koła)

Razem z papierem z dołu przełożyć na blaszkę.(Taką żeby zmieściła się do lodówki- najlepiej  bez wysokich rantów).

Włożyć do lodówki na kolejne pół godziny.

W między czasie przygotować bakalie. Całe migdały włożyć do rondelka z wrzątkiem  i na wolnym ogniu gotować 2 minuty. Przelać przez sitko. Umieścić na moment sitko z migdałami pod strumieniem zimnej wody.  Ściągnąć łupinki. (Można użyć gotowych blanszowanych migdałów.) Suszone morele pokroić na paski, następnie na kostkę.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.

Z lodówki wyjąć schłodzony spód. Ponakłuwac widelcem.

Piec na złoty kolor- około 15-17 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Gdy mazurek już jest wystudzony przygotować masę. Do jednej miseczki przesiać przez sitko cukier puder, a do drugiej przesiać mleko w proszku. W rondelku umieścić masło, mleko oraz cukier wanilinowy. Podgrzewać na średniej mocy palnika zagotować. Wsypać cukier puder , zamieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika. Wsypać przesiane mleko w proszku zamieszać rózgą kuchenną i od razu dodać rum lub wodę. Wymieszać rózgą kuchenną- masa powinna być jednolita i gęsta. 

Gęstniejącą masę przelać na spód i rozprowadzić łyżką. Udekorować bakaliami zaczynając od ułożenia blanszowanych migdałów. Odstawić na około pół godziny (do stężenia masy) i gotowe.

*Wycinając mazurek pomogłam sobie przykładając co ciasta dużą formę do tarty i mniejszą do mini-tart..

UWAGA! Cisto jest bardzo kruche i delikatne- żeby się nie połamało podczas przekładania należy podłożyć pod mazurek elastyczną, cienką podkładkę i ostrożnie przełożyć na paterę. Można też pokroić mazurek na blaszce i nie będzie problemu z przekładaniem :)

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl