OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mazurek z białą czekoladą, jogurtem i bratkami

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Bardzo prosty mazurek dla wszystkich, którzy lubią białą czekoladę :) Ja uwielbiam…Niewielki dodatek jogurtu do ciasta sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się z nim pracuje, a po upieczeniu jest idealnie kruche i bardzo smaczne. Jogurt dodałam również do białej czekolady, dzięki czemu został przełamany jej słodki smak. Na wierzch można ułożyć wszystkie dodatki jakie lubicie, świetnie sprawdzą się płatki migdałów, rodzynki, orzechy i inne bakalie. Ja tym razem zdecydowałam się na skromną wersję i użyłam tylko moich ulubionych jadalnych bratków :)

 

 

Na kruchy spód:

100 g mąki

20 g cukru pudru

50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałeczki

1 płaska łyżka jogurtu greckiego

szczypta soli

Ponadto:

tabliczka białej czekolady (100 g)

1 łyżka jogurtu greckiego

bratki lub inne dodatki do dekoracji

 

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche początkowo rozcierając składniki między palcami, później zagnieść całość i uformować wałek. (Można włożyć wszystkie składniki do minimelksera i w ten sposób zarobić ciasto.) Przygotować podłużną foremkę (keksówkę) o wymiarach dna około  23 na 8 cm. Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na grubość około 7mm. Z drugiego kawałka papieru do pieczenia wyciąć prostokąt o bokach 23/8 cm i przyłożyć do rozwałkowanego ciasta, następnie nożem okroić nadmiar cista. Z pozostałych ścinków uformować wałeczki, które poukładać na przygotowanym spodzie tworząc rant. Delikatnie ponacinać brzegi  nożem.  Razem z papierem (tym z dołu) przełożyć do przygotowanej foremki. Włożyć do lodówki na 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 ºC.

Dno schłodzonego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-18 minut- aż do zezłocenia się ciasta. Wystudzić (najlepiej na kratce).

Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. (Miska nie może stykać się bezpośrednio z wodą). Woda w garnku powinna gotować się na wolnym ogniu, bo biała czekolada potrzebuje jedynie lekkiego ogrzania, by stała się płynna. W misce umieścić połamaną na małe kawałki czekoladę i tak pozostawić na 2-3 minuty. Dopiero po tym czasie wymieszać całość rózgą kuchenną. Czekolada powinna być jednolita i gładka. (Jeżeli czekolada się zważy wystarczy dodać łyżeczkę mleka i energicznie wymieszać dalej podgrzewając). Lekko przestudzić , dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka minut cały czas kontrolując gęstość masy.

Gdy czekolada będzie już dość gęsta (ale nadal lekko płynna) przelać na przygotowany spód mazurka. Do tężejącej polewy „przykleić” bratki lub inne dodatki.

Umieścić w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum godzinę. 

Uwaga: Mazurek jest bardzo mały (23/8 cm) podzielny na 5- 6 porcji. Można zrobić od razu dwa lub jeden większy z podwójnej porcji.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl