OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Najlepszy przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami

17 października 2015

Email
Print Friendly

 

Przetestowałam wiele przepisów na racuchy w poszukiwaniu ideału… Zawsze wydawały mi się zbyt ciężkie i zbyt tłuste. Te racuchy są inne- lekkie, puszyste i nie wpijają dużo tłuszczu (choć light to one nie są ;) Nie ma przy nich dużo pracy, ciasto jest rzadkie więc wystarczy wymieszać je rózga kuchenną i odstawić na półtorej godziny. Po tym czasie dodać pokrojone jabłka, smażyć racuszki i zjadać jeszcze ciepłe :).

Uwaga: Ciasto bardzo powiększa swoją objętość dzięki temu racuszki są takie lekkie. Należy również pamiętać, by nie mieszać ciasta po wyrośnięciu i dodaniu jabłek. Kawałki jabłek trzeba po prostu rozrzucić po powierzchni wyrośniętego ciasta.

 

 

 

Składniki na około 25 sztuk:

25 g drożdży

1 i 1/2 szklanki mleka

80 g cukru

opakowanie cukru wanilinowego

1/4 łyżeczki soli

2 duże jajka

300 g mąki (używam mąki do ciast drożdżowych typ 650)

3 średnie, najlepiej kwaśne jabłka- u mnie antonówki

+olej do smażenia

+cukier puder do oprószenia

 

Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać dwoma łyżeczkami cukru, odstawić na chwilę. Resztę cukru oraz cukier wanilinowy i sól wsypać do delikatnie podgrzanego mleka. Wbić jajka i połączyć całość rózgą kuchenną (lub mikserem). Drożdże rozetrzeć z cukrem i gdy staną się płynne dodać do reszty składników, wymieszać. Na koniec przesiać do mieszanki mąkę i dokładnie wymieszać całość. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałeczki. Na wyrośnięte ciasto rozrzucić pokrojone jabłka. NIE MIESZAĆ.

Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie nabierać ciasto dużą łyżką i nakładać na średnio rozgrzany tłuszcz, formować racuszki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Usmażone placuszki układać na kratce wyłożonej ręcznikami papierowymi. Podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.

Rada: Olej nie może być zbyt gorący bo racuszki będą się przypalać z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Zbyt zimny olej wchłonie się do racuchów i będą zbyt ciężkie i tłuste. Dlatego racuchy należy smażyć na średnio rozgrzanym oleju, najlepiej rozgrzać olej na większej mocy palnika,  następnie zmniejszyć do średniej (u mnie na płycie indukcyjnej 5-6) i dopiero nakładać ciasto.

 

INSTAGRAM               BLOG               FACEBOOK

Dodaj komentarz

W życiu nie jadłam takich pysznych racuchów! Polecam wszystkiwm wypróbować przepis.

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl