OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Odprężająca lemoniada

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Zwykle do lemoniady dodajemy miętę- ja również trochę jej dodałam, ale bazą mojego napoju jest napar ze świeżej melisy, która ma wspaniały cytrynowy posmak i znana jest ze swoich właściwości odprężających i uspokajających. Napar ze świeżej melisy i mięty cytrynowej pachnie obłędnie i ma o wiele lepszy smak niż taki zrobiony z suszonych ziół. Oczywiście nie byłoby lemoniady bez  cytryny- dodajemy sok i plasterki (dobrze wyszorowanej i wyparzonej cytryny). Dla lekkiego osłodzenia napoju użyłam domowej roboty miodku z mniszka lekarskiego, który jest wręcz stworzony do tej lemoniady, bo również ma lekki posmak cytrynowy i po prostu go uwielbimy. Sam w sobie ma lekko płynną konsystencję i wiele zdrowotnych właściwości, dlatego zrobiłam go spory zapas :) Lemoniadę podajemy koniecznie na zimno z kostkami lodu- jest idealna po ciężkim, upalnym dniu- pysznie smakuje, orzeźwia i naprawdę koi nerwy :) Dla takich napojów warto mieć świeże zioła w ogrodzie- melisa nie jest wymagająca, możecie zasadzić w ogrodzie taką już obskubaną z listków sadzonkę, która przez jakiś czas służyła Wam w kuchni - zdziwicie się jak ładnie wyrośnie, przetrwa zimę i będzie służyć latami :)

 

 

 

Składniki na około 2 litry napoju:

1-2 cytryny                          

3-4 dorodne gałązki melisy + kilka mniejszych

1 gałązka mięty cytrynowej

kilka łyżek miodu z mniszka lekarskiego (można użyć cukru trzcinowego lub innego miodu, ale syrop z mniszka jest tu idealny)

kostki lodu

niegazowana woda mineralna

 

Umyte gałązki ziół umieścić w imbryku i zalać  około szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 5 minut i zlać napar do dzbanka. Gałązki wyjąć, pociąć i porozgniatać, następnie ponownie zaparzyć szklanką wrzątku. Po 5 minutach odcedzić przez sitko i wlać napar do dzbanka. Wystudzić.

Cytryny dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć do naparu sok z jednej połówki. (Można dać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze napoje).

Pozostałą cytrynę pokroić na plasterki i umieścić w dzbanku (lub tak jak u mnie- w słoikach)

Dodać k 2-3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego i zamieszać.

Dodać sporo kostek lodu, kilka mniejszych gałązek melisy lub mięty, następnie zalać 2- 3 szklankami wody mineralnej. Skosztować i w razie potrzeby dodać soku z cytryny lub miodu.

Rada: Jeżeli nie wypijecie lemoniady od razu, można po jakimś czasie usunąć kółka cytryny, by napój nie przesiąknął zbytnio goryczą. Przechowywać w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl