OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Proste ciasto z rabarbarem

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane, z którym każdy sobie poradzi. Jest wilgotne i soczyste przez co długo utrzymuje świeżość. Przygotowałam je w żaroodpornym naczyniu do zapiekania- bez problemu zastępuje tradycyjną formę do pieczenia. Słodko-kwaśny podwieczorkowy placek do herbatki ;)

 

 

Składniki (na formę o średnicy około 25-27cm):

Wszystkie składniki na cisto powinny być w temperaturze pokojowej

150 g masła 

opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

135 g cukru

3 duże jajka

150 g mąki tortowej

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

400 g rabarbaru

+ odrobina masła i bułka tarta do przygotowania formy

Na lukier:

sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki wody)

około 120 g cukru pudru

Dodatkowo:

odrobina cukru pudru do oprószenia

bratki do dekoracji

 

Rabarbar umyć i pokroić na 2 centymetrowe kawałki (nie trzeba obierać)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

W misce umieścić masło, dodać cukier i cukier wanilinowy i ucierać mikserem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować całość.Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać wyłączonym mikserem lub łyżką (żeby mąka nie „fruwała” po całej kuchni ;), następnie jeszcze krótko miksować całość na średnich obrotach. Dodać połowę przygotowanego rabarbaru i wymieszać.

Przygotować foremkę-  wysmarować cienką warstwą masła i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki usunąć.

Wyłożyć ciasto do foremki i wyrównać. Na górze rozłożyć pozostały rabarbar.

Piec około 50-55 minut – do suchego patyczka.

Przygotować lukier- utrzeć sok z cytryny z cukrem pudrem (jeżeli będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, jeżeli będzie zbyt gęsty dodać kilka kropel wody).

Polukrować przestudzone ciasto, delikatnie oprószyć cukrem pudrem, udekorować bratkami.

Uwaga : Surowego ciasta jest mało, a rabarbaru może wydawać się zbyt dużo, ale ciasto  dobrze wyrasta i „wchłania” rabarbar.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl