OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Żytnie ciastka z orzechami włoskimi

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Do tych ciasteczek miałam dwa podejścia, zanim udało mi się stworzyć „pyszny przepis”. Za pierwszym razem nie dodałam orzechów i ciastka były takie sobie… Za drugim razem dodałam wspomniane orzechy, dopracowałam proporcje i powstały pyszne, zdrowe, kruche i chrupiące ciasteczka. Są genialne do śniadaniowej kawylub szklanki mleka. Świetnie nadają się do stemplowania- zachowują nadany wzór. Mało słodkie, lekko słone, orzechowe, na bazie pełnoziarnistej mąki żytniej- dają dużo energii. Można jeść je bez wyrzutów sumienia, bardzo polubił je nasz Mikołajek :)

 

 

 

Składniki na 30 sztuk ciastek (o średnicy 5 cm):

80 g płatków błyskawicznych –żytnich lub owsianych (ja daję „pół na pół”)

50 g orzechów włoskich

110 g mąki żytniej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g masła

40 g cukru pudru

1 łyżka mleka

+ mąka do podsypywania

 

W malakserze umieścić płatki i orzechy – zmielić.

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze odrobinę mleka. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Odrywać kawałki schłodzonego ciasta i wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, w razie potrzeby podsypywać delikatnie mąką. Wycinać krążki o średnicy takiej samej jak średnica stempla i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.* 

Włożyć do lodówki na około 35-40 minut- ciastka trzeba schłodzić, żeby dały się stemplować i żeby były bardziej kruche.

Na talerzyk wysypać odrobinę mąki. Schłodzone krążki przykładać delikatnie do mąki (z jednej strony), odkładać na blaszkę („mąką na górze”) i od razu przyciskać stempel.

Ciastka (dobrze schłodzone i obtoczone cienką warstwą mąki) powinny ładnie odchodzić od stempla, ale można je delikatnie podważać np. małym nożykiem.

W między czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Piec 13-15 minut- na złoty kolor.

*Najlepiej układać krążki ciasta na dwóch mniejszych blaszkach- takich, które zmieszczą się w lodówce.

UWAGA: Jeżeli nie macie stempli, możecie nadać ciasteczkom dowolny kształt.

 

Dodaj komentarz

Robiłam kilka razy, są pyszne, ja po porcjowaniu nie schładzam ich ponownie, lekko zanurzam stempel w mące i przykladam, potem od razu piekę, wychodzą idealne, a nawet lepiej wyglądają takie “ubrudzone” maką, pozdrawiam

Dziękuję za informację <3 bardzo się cieszę, pozdrawiam

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl