OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto marchewkowe z pomarańczami i pyszną mleczną polewą

2 listopada 2015

Email
Print Friendly

 

To ostatnio chyba najpopularniejsze jesienne ciasto i nie mogło go zabraknąć również u mnie :) Dwa lata temu zrobiłam je na próbę z dodatkiem pomarańczy i teraz nie wyobrażam sobie żeby mogło jej w tym cieście zabraknąć, świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami i dodaje apetycznego zapachu. W środku prócz marchwi i pomarańczy jest mnóstwo chrupiących orzechów i aromatycznych przypraw. Na wierzchu  mamy pyszną polewę na bazie mleka w proszku, z dodatkiem pomarańczowego likieru Cointreau (można użyć rumu lub w miejsce alkoholu dodać mleko), do tego charakterystyczna dla tego cista dekoracja z połówek orzechów włoskich i pyszne, pachnące ciasto gotowe :)

Ps. W uproszczonej wersji zamiast polewy można zrobić lukier na bazie soku pomarańczowego i cukru pudru- również świetnie komponuje się z ciastem .

 

 

 

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub dużą tortownicę o średnicy ok. 28 cm

na ciasto:

2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach (około 3 duże marchewki)

2 pomarańcze

2 szklanki orzechów włoskich

1 łyżka cynamonu + 1 łyżka przyprawy do piernika

1 szklanka cukru

1 i 3/4 szklanki mąki + 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sody + 1/3 łyżeczki soli

4 jajka

2/3 szklanki oleju

na polewę:

125 g masła

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można dodać cukier z prawdziwą wanilią, pastę z nasion wanilii lub cukier wanilinowy)

1 szklanka cukru pudru

1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

2-3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau ( rumu, brandy itp. lub po prostu mleka)

do dekoracji: połówki orzechów włoskich + szczypta cynamonu 

 

 

Marchewkę zetrzeć na tarce, odmierzyć potrzebną ilość i odłożyć. Pomarańcze dokładnie umyć, z jednej zetrzeć drobną tarką pomarańczową skórkę i dodać do marchewki. Następnie wyfiletować obie pomarańcze (jeśli nie wiesz jak to zrobić zerknij TUTAJ). Uzyskany miąższ pokroić  na połówki i dodać  do marchwi razem z sokiem wyciśniętym z pozostałych „resztek”. Orzechy posiekać z grubsza i odłożyć na moment. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól i proszek do pieczenia, zamieszać całość.

W mniejszym naczyniu umieścić jajka i olej, roztrzepać całość rózgą kuchenną i wlać do suchych składników- dokładnie wymieszać. Dodać marchewkę z pomarańczą i posiekane orzechy, ponownie wymieszać. Przelać do blaszki/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około godziny- do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Gdy ciasto wystygnie przygotować polewę. W rondelku umieścić mleko, masło, ekstrakt z wanilii (cukier wanilinowy/ziarenka z 1 laski wanilii) – zagotować. Dodać  cukier puder zamieszać i ponownie zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Zdjąć z palnika , wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku i wlać alkohol (lub mleko), dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.

Masa powinna mieć gładką konsystencję. (W razie pojawienia się niechcianych grudek przetrzeć przez sitko). Gęstniejącą polewę rozsmarować na cieście. Gdy polewa wystygnie, udekorować ciasto połówkami orzechów, ewentualnie oprószyć cynamonem.

 

 

* * *

Dodaj komentarz

O rany, ciasto na pewno jest pyszne, ale przede wszystkim WYGLĄDA EPICKO! piękne zdjęcia! 🙂

Bardzo dziękuję Edytko <3

Witam a czy ten miąższ z pomarańczy o którym pani pisze w pierwszym akapicie “Powycinać miąższ między błonkami, pokroić go na dość duże kawałki.” też dodać do ciasta ? ponieważ pisze pani później o resztkach i nie wiem czy miąższ też się zalicza w tym wypadku do resztek czy nie ?

Tak miąższ dodać do ciasta w kawałkach, a z tego co pozostanie wycisnąć sok i też dodać.

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl