OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Smażona skórka z pomarańczy

25 listopada 2015

Email
Print Friendly

Nie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez dodatku smażonej w cukrze skórki pomarańczy. Dodaję ją obowiązkowo do sernika wiedeńskiego, do zawijanego makowca, a nawet do świątecznej szarlotki. Jest przepyszna,zupełnie inna niż taka sklepowa, a co najważniejsze przygotowana bez żadnych sztucznych dodatków. Warto ją zrobić w tym wyjątkowym okresie i cieszyć się jej pięknym zapachem i niepowtarzalnym smakiem :)

 

 

 

Składniki na 1 porcję smażonej skórki (około 1 szklanki):

5 pomarańczy

1/2 szklanki wody

1 i 1/2 szklanki cukru

 

Pomarańcze umyć. Obrać z nich pomarańczową skórkę- najwygodniej  przy użyciu ostrej obieraczki do ziemniaków. Obieramy od góry do dołu, tak by powstały paski. Skórki umieścić w rondelku zalać wodą i gotować przez 5-7 minut. Odcedzić na sitku, przepłukać dokładnie wszystkie skórki pod bieżącą wodą. Pokroić na drobną kosteczkę.

(Umieszczam po kilka skórek jedna na drugiej, kroję wszystkie pionowo używając ostrego noża, później zbieram je razem i kroję w drobną kosteczkę).

W rondelku zagotować wodę z cukrem- wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę skórkę i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu)  przez 15 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 5 minut.Przelać do wyparzonego słoiczka i od razu zakręcić (sterylną zakrętką). Skórka powinna zostać w płynnym syropie, wtedy się nie krystalizuje i nie wysycha,a gdy używamy jej do dekoracji ciast można odsączyć ją wcześniej na sitku.  Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl