OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Świąteczny makowiec zawijany

26 listopada 2015

Email
Print Friendly

Uwielbiam połączenie maku z pomarańczą i chyba do wszystkich wypieków z makiem dodaję pomarańczowy akcent, nie mogło go tym bardziej zabraknąć w tym świątecznym makowcu <3 Dodatek pomarańczy odgrywa tu dużą rolę. Mak osłodzony jest domową konfiturą oraz smażoną skórką, dodałam również świeży sok z pomarańczy do masy oraz do lukru. Co jeszcze dobrego tutaj mamy? Posiekane orzechy włoskie, mielone migdały, miód i odrobina likieru Cointreau  (można dodać rumu)- same pyszności! Wyjątkowy makowiec na wyjątkowe Święta.  Dodam, jeszcze, że ciasto jest banalne w przygotowaniu, bardzo plastyczne, a masa makowa smakuje  wyśmienicie i nie oddziela się od ciasta po upieczeniu. Bardzo polecam :)

 

 

Składniki na dwa średnie makowce:

na masę makową:

250 g suchego maku

1 szklanka mleka

szczypta soli

3 łyżki domowej konfitury z pomarańczy lub miodu

3 łyżki smażonej skórki z pomarańczy

100 g orzechów włoskich

70 g mielonych migdałów

sok z połowy pomarańczy

1 łyżka likieru Cointreau (Amaretto lub rumu)

1 łyżka płynnego miodu

70 g masła

(do masy makowej można dodać również rodzynki  namoczone w alkoholu, my nie lubimy więc ich nie dodaję)

 

+ 50 g białka- dwa małe białka( ubijamy na sztywno przed nałożeniem masy na rozwałkowane ciasto)

 

na ciasto drożdżowe:

270 g mąki

14 g drożdży+ łyżeczka cukru+ łyżeczka mleka

75 g masła

100 ml mleka

40 g cukru

1/3 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 żółtka

na lukier:

sok z połowy dużej pomarańczy

cukier puder (około 3/4 szklanki)

do dekoracji:

smażona skórka pomarańczy

 

Przygotować masę makową. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku , wsypać do niego mak. Gotować na wolnym ogniu przez 15-18 minut od czasu do czasu mieszać. Mleko powinno odparować. Wystudzić, następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa używając sitka z drobnymi oczkami. Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie posiekać, ale nie zbyt drobno i dodać do maku.Masło roztopić, dodać  razem z pozostałymi składnikami do maku i  dokładnie wymieszać całość. Masa powinna być dość zwarta.

(Nie można zapomnieć o dodaniu do masy ubitych na sztywno białek, ale robimy to jak mamy już rozwałkowane cisto drożdżowe.)

Przygotować  ciasto drożdżowe.Do średniej miski przesiać mąkę. W małej miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką mleka i łyżeczką cukru- powinny być płynne. W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać zimne mleko, cukier, sól i cukier wanilinowy, mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Gdy mieszanka będzie już letnia, dodać żółtka i roztrzepać je, na koniec wlać płynne drożdże, całość wymieszać i przelać do przesianej mąki. Wymieszać rózgą kuchenną, następnie wyrabiać- taką ilość ciasta wyrabiam sylikonową szpatułką (wygodny sposób i bez brudzenia rąk ).Zarobić w kulkę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.

Po tym czasie natłuścić dłonie olejem wyjąć ciasto z miski, natłuścić je dłońmi i podzielić na dwie części. Każdą z nich  umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na  prostokąt o grubości kilku milimetrów.

Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

Podzielić masę na dwie części i nałożyć na każdy prostokąt ciasta dość grubą warstwę (zostawić około 3 cm wolnego ciasta wokół masy). Zawinąć każdy makowiec, formując zgrabny rulon.  Brzeg ciasta powinien znaleźć się na spodzie, a boki sklejamy i również podwijamy pod spód.

Przygotować dwa czyste arkusze papieru do pieczenia i natłuścić je delikatnie olejem.

Każdą struclę owinąć dwukrotnie natłuszczonym papierem. Robimy to tak, by między struclą, a papierem pozostało 1 cm luzu. Brzegi papieru podwijamy pod spód i układamy obie strucle na blaszce. Odstawiamy na kolejne 15 minut do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C. Umieścić w nim strucle i piec przez około 35-40 minut- przez papier powinno przebijać wyraźnie wypieczone ciasto. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

W między czasie przygotować z podanych składników lukier. Po wystudzeniu odwinąć z papieru  polukrować (używałam do tego sylikonowego pędzelka) i posypać hojnie kandyzowaną skórką pomarańczy domowej roboty :) Kroić delikatnie pod skosem na plastry. Według mnie najlepiej smakuje schłodzony. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

 

 

Ps. Makowiec można przygotować na kilka tygodni przed świętami i zamrozić, ale jeszcze przed lukrowaniem! Rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Następnie lukrujemy i zdobimy kandyzowaną skórką.

 

 

Dodaj komentarz

Pamiętam jak w 2016 roku to był pierwszy makowiec jaki kiedykolwiek zrobiłam. Strasznie się bałam że nie wyjdzie. A wyszedł idealny. I od wtedy gości u mnie na stole co roku. To już tradycja. Wszyscy go kochają. Jest pyszny, wilgotny i z dużą ilością nadzienia. 😍
Właśnie weszłam na stronę aby kolejny raz skorzystać z przepisu. 🙂

Kocham takie wiadomości!! Dziekuję pięknie :*

Czy drozdze suche jeśli 14 g

Ja używam drożdzy świeżych w ilości 14g, jeżeli chodzi o suche to trzeba zerknąć na ich przelicznik na opakowaniu.

Piękny makowiec. Ciekawi mnie, jak został osiągnięty efekt widoczny na zdjęciu – bardzo cienkie ciasto w środku. Mi przy tak cienkim cieście, makowiec zawsze bardzo mocno pęka

Być może to kwestia proporcji w cieście, lub temperatury pieczenia, owijanie w papier do pieczenia też jest ważne 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl