OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Kruche gwiazdki makowe przekładane konfiturą z pomarańczy

10 grudnia 2015

Email
Print Friendly

 

Te ciasteczka chodziły mi po głowie już od zeszłego roku i wreszcie je zrobiłam :) Są takie  kruchutkie i delikatnie chrupiące za sprawą maku- pyszne, a przełożone domową konfiturą z pomarańczy są po prostu wyśmienite! Jeżeli pieczecie drobne ciasteczka na święta, koniecznie wypróbujcie ten przepis, wszyscy których częstowałam nie mogli się od nich oderwać :) Ciasteczka można upiec już teraz i przechowywać w puszce, a przed świętami wystarczy je tylko przesmarować konfiturą. 

 

 

 

 

Składniki na około 50 szt. sklejonych gwiazdek:

120 g miękkiego masła

szczypta soli

70 g cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki suchego maku

skórka otarta z jednej pomarańczy (na drobniutkich oczkach)

220 g mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel aromatu pomarańczowego (można pominąć)

do przełożenia:

1/2 szklanki domowej konfitury z pomarańczy (ZOBACZ PRZEPIS)

 

Miękkie masło utrzeć razem z szczyptą soli i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtka, mak i skórkę otartą na drobnych oczkach z jednej dużej pomarańczy (wcześniej dobrze umytej), zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat pomarańczowy, miksować całość, najpierw na wolniejszych obrotach miksera następnie na szybszych. Na koniec uformować z ciasta wałek, spłaszczyć, owinąć folią i umieścić w lodówce na pół godziny.

Po tym czasie wałkować cieniutko ciasto (na około 3 mm), można w razie potrzeby delikatnie podsypywać blat mąką lub wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinać ciasteczka niedużą foremką w kształcie gwiazdki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piekarnik rozgrzać do  175 stopni C.

Umieścić blaszkę z ciasteczkami w rozgrzanym piekarniku i piec około 7-9 minut- aż do delikatnego zezłocenia się gwiazdek.

Wystudzić. W między czasie przygotować konfiturę. Powinna być dość gładka i gęsta. Ja zblendowałam na gładko konfiturę z tego przepisu, następnie podgrzewałam ją w rondelku na wolnym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wystudziłam. Dzięki temu konfitura była gęstsza i lepsza do przekładania ciasteczek.

Smarować cienką warstwą konfitury makowe gwiazdki i sklejać. Umieścić w puszce lub innym szczelnym pojemniku. Pychotki :)

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl