OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto “Truskawkowa pianka”

3 stycznia 2016

Email
Print Friendly

 

To ciasto trzeba mieć w swoim zeszycie z przepisami- gorącą galaretkę blendujemy z truskawkami, łączymy z ubitą śmietanką i przelewamy na biszkopt :) Jeżeli jeszcze nigdy go  nie robiliście to czas najwyższy to nadrobić ;) , u mnie to  smak z dzieciństwa – czyli kolejny przepis od Mamy. Masę truskawkową najlepiej przygotować z mrożonych truskawek, wtedy bardzo szybko tężeje i ciasto po chwili w lodówce można kroić. Biszkopt dobrze jest przygotować dzień wcześniej, wtedy dokończenie ciasta zajmuje chwilę, można też użyć kupionych okrągłych  biszkoptów, jeżeli nie macie już czasu piec swojego ;) Lekkie, puszyste i przepyszne ciasto, które wszystkim smakuje  ;)

 

 

 

Składniki:

na biszkopt :

5 jajek

szczypta soli

165 g cukru

125 g mąki tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

na truskawkową piankę:

500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%

450 g mrożonych truskawek

2 truskawkowe galaretki *

350 ml wrzątku

+cukier puder do oprószenia

* tym razem użyłam galaretki malinowej i o smaku owoców leśnych- bo takaie akurat miałam 😉 

Przygotować biszkopt.

Odważyć potrzebne składniki, mąki wymieszać i przesiać przez sitko..

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek).

Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje.

Dodać żółtka i dalej ubijać.

Na koniec dodać przesiane mąki  i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie w masę.

Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować.

Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać,

Piec około 45-50 minut.

Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej.

Przygotować nadzienie truskawkowe.

Zagotować wodę, odmierzyć  350 ml .

Dokładnie rozpuścić dwie galaretki w podanej ilosci wrzątku.

Ubić śmietanę „na sztywno”- uważając, żeby jej nie przebić.

W dużej misce umieścić zamrożone truskawki, zalać gorącą galaretką i zblendować całość.

Do masy truskawkowej przełożyć ubitą śmietanę i na wolnych obrotach miksera połączyć całość.

Biszkopt przekroić na 2 blaty.

Przełożyć masę między blaty biszkoptowe i wstawić ciasto do lodówki na około pół godziny lub dłużej- masa powinna szybko stężeć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto można zrobić w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach około 25 na 38 warstwy biszkoptu i masy będą  cieńsze niż u mnie, ja robiłam je tym razem w kwadratowej blaszce o boku  27 cm.

 

Dodaj komentarz

Witam ,moje I nie tylko moje ,nowe ulubione ciasto🥰
Bardzo lekkie ,delikatnie I pyszne .
Zrobilam w wiekszej blaszce ale za drugim razem musu dorobilam wiecej ,w sumie z poltorej porcji .Blaszke oblozylam wysoko pergaminem zeby nie wycieklo I wyszlo piekne ,dostojne I wysokie🙂
Mysle aby uzyc ten przepis na mus do tortu,mysli pani ze sie sprawdzi?
Dziekuje za przepis

Bardzo się cieszę! Oczywiście tort to dobry pomysł, sama też wykorzystuję tą masę do tortu- tylko jedna rada aby się uwijać przy składaniu tortu, najpierw pokroić blaty, póżniej przygotować masę- bo z mrożonymi owocami szybko tęzeje 🙂

Czy biszkopt nie będzie zbyt suchy? Tzn. nie trzeba go nasączyć?

Biszkopt w tym cieście jest dość wilgotny bo pochłania wilgoć z masy, najlepiej wylać ją na biszkopt bezzwołocznie po przygotowaniu, wtedy wszystko ładnie się połączy 🙂 Ale jeśli ma Pani ochotę można go dodatkowo delikatnie nasączyć choćby wodą lub wodą z cytryną 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl