OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Zimowy wieniec bezowy z kiwi

15 stycznia 2016

Email
Print Friendly

 

Kiwi o tej porze roku ma bardzo dobrą cenę warto je wykorzystać do deserów i ciast, jeżeli trafi się Wam wyjątkowo kwaśne będzie idealne do słodkiej bezy :) Wszystko pysznie połączy lekki krem budyniowy. To kolejna moja propozycja, którą miałam zamiar przedstawić Wam przed świętami, bo beza w kształcie wieńca i zielony kolor owoców świetnie wpisałby się w świąteczne menu, ale cóż… nie zdążyłam  ;)  Ale jest to również deser zimowy, a ciągle przecież mamy zimę i przystrojone choinki, więc może jeszcze się skusicie , bo warto :)    

 

 

Składniki:

na bezę:

175 g białek (z pięciu jaj)

szczypta soli

300 g drobnego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej

na krem:

450 ml mleka

1 budyń śmietankowy

3 łyżki cukru

500 g mascarpone (2 opakowania)

dodatkowo:

5-6 owoców kiwi

1 gałązka winogron bezpestkowych

 

Jeżeli masz problem z przygotowaniem piany bezowej zerknij koniecznie TUTAJ po kilka rad:)

Przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany).

Pod koniec dodać przesianą przez małe sitko skrobię oraz wlać sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Przygotować duża blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. (Papier można przykleić do blaszki w kilku miejscach, używając do tego odrobiny bezy).

Nakładać obok siebie dużą łyżką porcje bezy (u mnie wyszło 12-zerknij na zdjęcie), następnie w każdej zrobić wgłębienie za pomocą mniejszej łyżeczki. Będzie to miejsce na krem.

Włożyć bezę do rozgrzanego piekarnika, piec w temp. 160 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut.

Beza może delikatnie popękać.

Wyłączyć i uchylić piekarnik - w ten sposób wystudzić bezę. (Można tak zostawić na całą noc).

W między czasie ugotować budyń (w odrobinę mniejszej ilości niż zaleca się na opakowaniu- ok. 430-450 ml). Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (ale z 3 łyżkami cukru). Przełożyć do miseczki z wierzchu przykryć kawałkiem folii spożywczej- trzeba ją położyć bezpośrednio na powierzchni budyniu, dzięki temu nie zrobi się korzuch. Wystudzić i schłodzić .

Przygotować krem – w misce umieścić schłodzony budyń i równie chłodne mascarpone i wszystko zmiksować- krótko, na wysokich obrotach miksera, tylko do połączenia. Krem nie jest zbyt słodki, ale wszystko nadrobi beza :)

Nakładać obficie krem na każde gniazdko w bezie, następnie poukładać gęsto kiwi i winogrona.  Kroić na porcje i podawać :)

Uwaga: Beza nie musi mieć takiego kształtu, można zrobić ją np. w postaci prostokąta, kwadratu lub pełnego koła wszystko zależy od Was :) Zwróćcie również uwagę na kiwi- powinno mieć dobry smak, może być kwaśne, ale najważniejsze, żeby nie było mdłe ani przejrzałe.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl