OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

“Mokka”- najlepsze ciasto kawowe

13 stycznia 2016

Email
Print Friendly

 

Jest to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie mam w swoich zapiskach z przepisami, ilekroć je robię zawsze ktoś prosi o przepis :) Ja dostałam go kiedyś od siostry męża  i z Wami również chcę się nim podzielić :) Jest to także doskonała baza do wyśmienitego tortu kawowego.

"Mokka" jest dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, jest kremowa i lekka za razem :) Cienki biszkopt przygotowałam z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i kakao, kolejna warstwa to pyszna masa budyniowa, a następna to bita śmietana  z dodatkiem kawy, do tego jeszcze trochę startej czekolady i mamy naszą  „Mokkę” czyli najlepsze ciasto kawowe jakie można sobie wyobrazić ;) Jestem pewna, że również Wam tak bardzo zasmakuje, jak mnie kiedy kosztowałam ją po raz pierwszy  <3 Będziecie zadowoleni –obiecuję :)

 

 

 

Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach około 25 na 25 cm: 

na biszkopt:

3 jajka + szczypta soli

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

100 g cukru

30 g gorzkiego kakao

75 g mąki tortowej

na masę budyniową:

3 szklanki mleka

200 g masła

3 łyżki cukru

2 budynie o smaku karmelu lub toffi bez cukru*

*Jeżeli nie uda się Wam kupić takich budyniów, można użyć zwykłych śmietankowych i dodać do nich 2 łyżki kawy rozpuszczalnej :)

na masę śmietankowo-kawową:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

1 łyżka kawy mielonej- można pominąć, ale lepiej dodać ;)

1/3 szklanki wrzątku

2 łyżki żelatyny

750 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)

3 łyżki cukru pudru

+ 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

 

 

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Dokładnie oddzielone białka od żółtek umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (ale nie przebić białek). Strużką wsypywać cukier wymieszany z kawą rozpuszczalną w proszku, cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Do piany przesiać przez sitko kakao z mąką i wymieszać delikatnie, ale dokładnie całość. Ja to robię wyłączonym mikserem. Przełożyć pianę do  blaszki, wyrównać. Piec przez około 20 minutWyjąć, upuścić biszkopt (razem z blaszką) dwukrotnie z wysokości około 30 cm na przygotowaną deskę- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Przygotować masę budyniową. W rondelku umieścić 2 szklanki mleka oraz pokrojone na kawałki masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, następnie doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w innym naczyniu wymieszać dokładnie pozostałą jedną szklankę mleka razem z cukrem, proszkiem budyniowym  (i kawą jeżeli użyjemy budyniów śmietankowych).

Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną (by nie zrobiły się grudki). Odrazu przelać gorącą masę na biszkopt i wyrównać- masa szybko gęstnieje dlatego trzeba się sprężać ;). Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę śmietankową. Zagotować wodę, odmierzyć 1/3 szklanki wrzątku, wsypać kawę rozpuszczalną oraz żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia się wszystkich grudek żelatyny.

W misce umieścić śmietankę i ubić ją, pod koniec dodać cukier, kawę mielioną i zmiksować krótko, następnie wlać lekko ciepłą żelatynę  i dokładnie rozprowadzić ją mikserem w śmietance. Przelać na wystudzoną masę budyniową i wyrównać. Wstawić w chłodne miejsce do ścięcia. Zetrzeć czekoladę- ja użyłam do tego takiej tradycyjnej tarki do sera. Rozsypać wiórki czekoladowe na powierzchni tężejącej masy. Cisto schładzać jeszcze przez minimum godzinę i jest gotowe :)

Rada: Dodatkowo polecam przygotować poncz do nasączenia biszkoptu np. z kawy, mleka, alkoholu lub wszystkiego razem- wystarczy około pół szklanki ponczu :) 

 

Uwaga: 

Ciasto można upiec większej  prostokątnej formie o wymiarach około 25 na 38 cm, ale wtedy lepiej zrobić biszkopt z 4 jaj, poniżej podaję odpowiednie proporcje. Pozostałe warstwy będą po prostu nieco cieńsze, ale ciasto nadal będzie bardzo smaczne :) 

4 jajka

szczypta soli

1 i 1/4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 

130 g cukru

40 g gorzkiego kakao

100 g mąki tortowej

 

INSTAGRAM               BLOG               FACEBOOK

 

Dodaj komentarz

Witaj
Jakie maslo użyć do masy budyniowej? Troszke mi sie rozlewa 🙂

Witaj, masło koniecznie 82-83 % tłuszczu z dowolnej firmy. Masa nie powinna się rozlewać, a wręcz szybko zastygać na biszkopcie. Pozdrawiam

Witaj
Uwielbiam kawę, jednak używam tylko naturalnej kawy a nie rozpuszczalnej. Jak myslisz, czy mógłbym dodać mieloną kawę albo espresso aby uzyskać najbardziej zbliżony smak?
Ciasto wygląda bardzo smacznie i zachęcająco.

Witaj Aldona, masz rację, co naturalna kawa to naturalna, też taką kocham najbardziej, to bardzo dobry pomys żeby wprowadzić ją w tym przepisie :). W biszkopcie można pominąć kawę lub dodać łyżeczkę mielonej, a żelatynę, którą dodamy do bitej śmietany można rozpuścić w podwójnym gorącym espresso. Chyba następnym razem sama tak zrobię :). Pozdrawiam :*

Czy zamiast budyniu karmelowego albo tofi można dać waniliowy albo śmietankowy?

Można, ale tu bardzo pasuje ten smak karmelowy, jak nie mogłam dostać w sklepie takiego budyniu to dodawałam łyżkę kawy INKI do waniliowego. Ciasto jest jeszcze bardziej kawowe 🙂

Ciasto na początku mi nie smakowało, za to pozostałym już tak (miłośnicy kawy) lecz z każdym następnym dniem ciasto smakowało inaczej lepiej. Serdecznie polecam wszystkim nawet sceptycznie nastawionym!

Aniu serdecznie dziękuję za ten komentarz <3 Bardzo się cieszę, że również Ty się do niego przekonałaś 🙂 Pozdrawiam :*

Dzisiaj zrobilam pierwszy raz ciasto z Pani przepisu.
Juz powoli gestnieje;)
az nie moge sie doczekac efektu koncowego, czym na pewno sie podziele 😉
pozdrawiam

Super 🙂 CZekam na recenzję 🙂

Goście i domownicy zachwyceni, ciasto wyjątkowe, mało słodkie co jest wielkim plusem przy świątecznym zasłodzeniu. Polecam!

Mnie też masa wyszła super, niektóre budynie np z aldka maja chyba mniejsza zawartosc proszku a biszkopt wyszedł mi dobry chociaż tez dodałam łyzeczke proszku do pieczenia.Dziękuję i pozdrawiam

Bardzo się cieszę, dziekuję za wiadomość! Pozdrawiam Serdecznie 🙂

Witam.
Robiłem ciasto i wyszło idealne. Dałem troche mniej mąki i wiecej kakao, zeby bylo bardziej czekoladowe i użyłem budyniu o smaku krówkowym. Do nasączenia użyłem kawy rozpuszczalnej z likierem kawowym.

Bardzo miło mi to słyszeć 🙂 🙂 POzdrawiam serdecznie!

W przepisie do biszkopta brakuje proszku do pieczenia – ja dodałam 2 łyżeczki i wyszedł idealny. Niestety nie wyszła masa budyniowa, mimo, że robiłam zgodnie z przepisem była bardzo rzadka i nie zastygła, przez co ciasto pływało i straciło swój urok. Dowiedziałam się, że masło nie powinno być roztapiane, a już na pewno nie gotowane z mlekiem. Powinno się miękką kostkę masła utrzeć w mikserze, a następnie dodać zagotowany na mleku budyń i tak przygotowaną masę wykładać na biszkopt.

Cześć Marzena, ja prawie nigdy nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptu, bo po prostu nie jest to konieczne jeśli biszkopt jest dobrze przygotowany. Ale nie mam nic przeciwko jeśli ktoś dodaje i jest zadowolony :). Musisz mi uwierzyć na słowo, że masa budyniowa przygotowania zgodnie z przepisem nie ma prawa być rzadka. Robiłam to ciasto chyba kilknaście razy (moja szwagierka i mama też) i masa za każdym razem tężeje tak szybko, że ledwo zdążę wylać ją na biszkopt.  (Masło powinno być zupełnie roztopione i roztwór budyniowy wlewamy dopiero gdy mleko z masłem zaczynają wyraźnie wrzeć, energicznie mieszamy, aż masa… Czytaj więcej »

Zle proporcje. Kremu wyszło dużo , a biszkopt cieniutki. Zaufałam przepisowi, a nie urósł, bo zresztą nie miał od czego. W porównaniu do reszty tak mało, ze 2 gi raz musiałam piec aby dorabiać i skorzystałam z dolnego przepisu, ale dalej mały i cienki i twardy.

Przykro mi 🙁 Czasami troszkę większa forma sprawia, że ciasta biszkopotowego jest niewystarczająco. Bardzo cienki biszkopt powinno się piec nie więcej niż 12-15 minut by się nie wysuszył. Powiem szczerze, że dla mne biszkopt to tylko "podkładka" do ciata i lubię gdy jest cienki. Ale i tak dobrze przygotowany biszkopt z czterech jaj nie powinien być zbyt płaski. Wystarczy przebić białka jeszcze przed dodaniem cukru lub trochę żółtka w białku i biszkopt nie jest taki jak powinien, a chwilę za długo pieczony będzie twardy. Jeśli lubisz gruby, solidny biszkopt pod ciastem zrób go z 6 jaj. Dokładne prporcje i wskazówki… Czytaj więcej »
wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl