OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik śmietankowy (pieczony)

6 stycznia 2016

Email
Print Friendly

 

Taki sernik chodził mi po głowie od dłuższego czasu, chciałam by był pieczony bez spodu tak jak sernik wiedeński, ale żeby był  jeszcze delikatniejszy , bardziej kremowy i  śmietankowy, a sam przepis prosty. No i się udało :) Ta biała polewa z wierzchu zrobiona jest z  kwaśnej śmietany podobnie jak w popularnym serniku londyńskim Nigelli Lawson  i  pasuje idealnie do mojego sernika śmietankowego. W sezonie na świeże owoce ślicznie będzie wyglądał udekorowany połówkami truskawek, malinami lub borówkami, choć taki kremowo-biały też wygląda chyba całkiem apetycznie? :) Mój mąż powiedział po pierwszym kawałeczku, że to najlepszy sernik jaki jadł… coś w tym jest ;)

 

 

 

Składniki na około 20 porcji:

piekłam w kwadratowej tortownicy o boku 26 cm,  można też piec w dużej okrągłej tortownicy 28-29 cm

1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam z Piątnicy)

330 ml śmietanki kremówki 30% (1 kubeczek np. z Mlecznej Doliny)

5 jajek

szczypta soli

1 szklanka drobnego cukru

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)

na polewę:

1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (lub więcej)

2-3 łyżki cukru pudru

 

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (grzanie góra dół). W dużej misce umieścić wszystkie składniki i krótko miksować całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji-  masa będzie dość rzadka.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej złożyć go podwójnie, by był grubszy i lepiej uszczelniał tortownicę). Przelać masę do przygotowanej formy, umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez godzinę.

Pod koniec pieczenia przygotować polewę. Do śmietany przesiać przez sitko cukier puder i wymieszać dokładnie. Po godzinie wyjąć gorący sernik, temperaturę w piekarniku zwiększyć do 180 stopni C, rozsmarować na powierzchni sernika polewę śmietankową i piec kolejne 15 minut. Uchylić piekarnik, pozostawić tam jeszcze sernik przez 10 minut, wyjąć, wystudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce w szczelnym pojemniku *

 

* UWAGA:  po wystygnięciu sernika pokroiłam go, przełożyłam  do szczelnego pojemnika na ciasto i tak schładzałam w lodówce. Sernik musi być w szczelnym pojemniku z dwóch powodów- po pierwsze by nie wysychał, a po drugie by nie wchłaniał zapachów  z lodówki i z metalowej blaszki, w  której go piekliśmy- chyba nie ma nic gorszego niż sernik o  posmaku metalu, wędzonej kiełbasy lub cebuli ;) 

 

 

INSTAGRAM               BLOG               FACEBOOK

 

 

Dodaj komentarz

Sernik wychodzi bardzo wilgotny. Co zrobić żeby był odrobinę bardziej suchy?

Cześć Sylwia 🙂 Można dodać więcej budyniu lub łyżkę mąki pszennej i piec trochę dłużej w nieco obniżonej temperaturze. Dużo tak na prawdę zależy od rodzaju użytego twarogu.

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl