OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Bezowe serca (miseczki)

9 lutego 2016

Email
Print Friendly

 

Moja propozycja na Walentynkowy deser to bezy w kształcie serc, które spełniają rolę małych, jadalnych  miseczek :) Podałam je z bitą śmietaną ubitą z dodatkiem soku malinowego, by nadać jej romantycznego koloru i odrobiny smaku ;) Dodatkowo nie mogło zabraknąć kwaśnego akcentu, dlatego postanowiłam wykorzystać mrożone maliny i jeżyny, których celowo nie rozmrażałam przed podaniem, a wręcz przeciwnie dodałam je prosto z zamrażarki- wystarczy pokruszyć maliny, a jeżyny pokroić na mniejsze kawałki… W połączeniu z bitą śmietanką smakują jak lody podane na bezowych miseczkach :) Można jeść je widelcem lub chrupać jak ciasteczko trzymając w dłoni :)

 

 

Składniki na 16 bezowych serc:

4 białka – u mnie ważyły dokładnie 140 g

szczypta soli

240 g drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

nadzienie:

300 ml śmietanki 36%

2 łyżki soku malinowego

2 łyżeczki cukru pudru

do podania:

mrożone maliny i jeżyny- oczywiście mogą być świeże

 

Kilka rad: Obawiasz się robienia domowych bez- koniecznie przeczytaj mój krótki poradnik- jest TUTAJ. Nie masz soku malinowego, a chcesz uzyskać różowy kolor- przed ubijaniem śmietanki dodaj kropelkę czerwonego barwnika. Masz problem  z ubiciem śmietanki lub chcesz by dłużej utrzymała sztywną konsystencję- ubij ją z dodatkiem śmietanfixu. Nie masz  malin i jeżyn- deser możesz podać z ziarenkami granatu lub truskawkami. Nie chcesz bawić się w robienie małych serc- zrób jedno lub dwa większe- łatwo uformujesz je łyżką <3 

 

Przygotować bezowe serca. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany). Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać skrobię, wlać sok z cytryny i króciutko miksować całość.

Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C (piekę z termoobiegiem).

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia- można przykleić papier do blaszki używając odrobiny ubitej bezy. Do dużego rękawa cukierniczego założyć ozdobną tylkę (lub po prostu odciąć róg) i przełożyć do niego pianę.

Wyciskać serca, najpierw ramkę serca, następnie jej wypełnienie i jeszcze jedną ramkę wokół- by utworzyć niewielki rant. Serca mają mieć około 7 na 7 cm :) 

Włożyć blaszki do rozgrzanego piekarnika i piec serca około 2 godziny-będą chrupiące (lub krócej jeżeli wolicie bardziej piankowe wnętrze bezy;)

Wyjąć, przestudzić i do momentu podania przechowywać w  szczelnym pojemniku.

Przed podaniem… Śmietankę 36 % wymieszać z sokiem malinowym ubić na sztywno pod koniec wsypać przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksować.

Nakładać po dwie czubate łyżki śmietanki na każde serce, na wierzch rozkruszyć mrożone maliny lub pokrojone jeżyny(nie kruszą się tak łatwo jak malin,y a podane w całości będą zbyt zimne dla podniebienia) od razu podawać :)

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl