OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Racuszki z twarogu podane z prażonymi jabłkami

22 lutego 2016

Email
Print Friendly

 

Racuszki na bazie białego sera są przepyszne! Ciasto jest puszyste i delikatne,  a placuszki dobrze się smażą nawet bez dodatku tłuszczu (na przystosowanej do tego patelni). Podałam je z grubo krojonymi jabłkami podprażonymi na maśle z dodatkiem szczypty cynamonu  <3 Świetne na leniwe weekendowe śniadania lub podwieczorki :)  Na ciepło są najsmaczniejsze :) 

 

 

Składniki na 10-15 racuszków (zależy od grubości i wielkości):

250 g półtłustego twarogu (typu klinek)

1/2 szklanki mleka

2 jajka

1 opakowanie cukru z wanilią

3 łyżki cukru

szczypta soli

1 niepełna szklanka mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia (niekoniecznie)

do podania:

2 duże jabłka

1 łyżka masła

łyżeczka soku z cytryny

szczypta cynamonu

 

Zaczynamy od przygotowania prażonych jabłek. Należy je obrać  i pokroić na dość grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. W rondelku roztopić masło, wrzucić jabłka, dodać szczyptę cynamonu i podsmażać około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.

Przygotować racuszki. Do niedużego plastikowego kubka oddzielić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić pozostałe składniki, wszystko zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. (Mogą pozostać grudki twarogu, ale tak ma być).

Smażyć na patelni rozgrzanej na średniej mocy palnika. Można smażyć na odrobinie oleju lub beztłuszczowo. Ostrożniecy odwracać. Podawać na ciepło z prażonymi jabłkami :)

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl