OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mój sposób na… Biszkopt idealny

11 kwietnia 2016

Email
Print Friendly

 

Kiedy byłam dzieckiem i moja Mama piekła ciasto, przeważnie prosiła mnie żebym zrobiła jej biszkopt i do głowy mi nie przyszło, że może się nie udać- biszkopt uchodził u nas za najłatwiejsze ciasto :) Kiedy rozpoczęła się moja „słodka przygoda” postanowiłam obliczyć sobie proporcje na biszkopt idealny w przeliczeniu na jedno jajko- po to by zawsze uzyskać ten sam efekt- niezależnie od tego czy piekę babeczki na biszkoptowych spodach np. z 3 jaj, czy duży biszkopt na tort np. z 8 jajek.  Na małą tortownicę (18 cm) wystarczy biszkopt z 4 jajek,  na średnią tortownicę (21 cm) robię biszkopt z 5 jajek, a na dużą (26-28 cm) z 7-8 jajek. Również kiedy piekę tradycyjne ciasta na biszkoptowych spodach w dużej blaszce  (25 na 32 cm) używam tego przepisu- robię wtedy spód z 4-5 jaj. Biszkopt wyrasta równy i wysoki, nie opada po wystudzeniu i łatwo można go pokroić na kilka blatów. Również babeczki na biszkoptowych spodach mają wiele zalet, ale o tym napiszę Wam wkrótce. Nie jestem przekonana do odmierzania składników na szklanki w wypadku biszkoptu,  co nie znaczy, że takie przepisy są złe… Ale trzeba się przyłożyć do odmierzania składników i obliczania proporcji, bo  na przykład szklanka mąki ma zupełnie inną wagę gdy nasypiemy ją bezpośrednio z opakowania do szklanki niż wtedy gdy nabierzemy mąkę z pojemnika, w którym trzymamy mąkę- jest wtedy bardziej zbita i cięższa. Dlatego odważam składniki… ale jeżeli wolisz metodę szklankową, nie masz problemu z biszkoptem- to trzymaj się swojego sprawdzonego przepisu :)  W tym przepisie zupełnie niepotrzebny jest proszek do pieczenia, nie smaruję również boków formy, wykładam jedynie dno papierem- to też ma znaczenie. Więcej wskazówek oraz proporcje na biszkopt idealny w zależności od ilości użytych jaj-poniżej :)

 

 

Przepis podstawowy:

1 duże jajko

33 g cukru

25 g mąki tortowej

10 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 3 jaj:

3 duże jajka

100 g cukru

75 g mąki tortowej

30 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 4 jaj:

4 duże jajka

130 g cukru

100 g mąki tortowej

40 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 5 jaj:

5 dużych jajek

165 g cukru

125 g mąki tortowej

50 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 6 jajek:

6 dużych jajek

200 g cukru

150 g mąki tortowej

60 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

Uwaga: Proporcje cukru nieznacznie zaokrągliłam. Jeżeli potrzebujesz proporcji na większą ilość jaj po prostu pomnóż wagę składników z przepisu podstawowego na jedno jajko. Są też inne przepisy na biszkopt, z których czasami korzystam np. z dodatkiem budyniu lub przepis na roladę biszkoptową- wtedy jest nieco inny sposób pieczenia i najlepiej trzymać się wskazówek z  konkretnego przepisu.

 

10 PODSTAWOWYCH RAD:

1.Najważniejsza zasada jakiej się trzymam to dokładne oddzielenie białek od żółtek- niewielka ilość żółtka bardzo utrudnia ubicie białek na gęstą , sztywną i możliwie jak najbardziej puszystą pianę. Również miska powinna być idealnie czysta i sucha, bez śladów tłuszczu-to ma znaczenie!

2.Zwykle ubijam mikserem ręcznym na wysokich obrotach (powyżej 5 jajek ubija za mnie mikser planetarny ). Umieszczam w misce białka, ubijam na sztywną pianę, uważając żeby nie przebić białek- czyli nie dłużej niż do momentu uzyskania sztywnej piany o gładkiej strukturze. Następnie dodaję cukier i dalej ubijam, później dodaję żółtka i jeszcze chwilę ubijam. Na koniec przesiewam do masy wszystkie sypkie składanki i delikatnie mieszam.

3.Dno tortownicy/ formy wykładam papierem do pieczenia, boków nie smaruję niczym- wtedy ciasto ładnie wspina się po brzegach formy podczas pieczenia, przykleja się do niech i m.in. dlatego nie opada. Po wystudzeniu biszkoptu wystarczy delikatnie oddzielić ciasto nożykiem.

4.Czasami stosuję inne dodatki, ale z zachowaniem proporcji- zamiast części cukru można dodać cukier wanilinowy, żeby biszkopt był bardziej aromatyczny. Można użyć również cukru trzcinowego- piana jeszcze lepiej się ubija, a biszkopt jest bardziej zwarty po upieczeniu i łatwiej pokroić go na blaty. Przygotowując biszkopt ciemny mąkę ziemniaczaną zastępujemy częściowo gorzkim kakao (najlepiej w proporcji pół na pół). Do biszkoptu można również dodać razem z cukrem przetartą przez sitko kawę rozpuszczalną (około 1 łyżeczki na jedno jajko)- otrzymujemy wówczas bardziej wytrawny kawowy biszkopt np. do ciasta "TIRAMISU" lub do ciasta "MOKKA". Dodatkowo kawa rozpuszczalna również wspomaga ubijanie piany.

5.Mąkę tortową, kakao, mąkę ziemniaczaną zawsze przesiewam przez sitko i dodaję w kilku partiach do piany biszkoptowej. Te składniki są ciężkie, dlatego nie można wsypać ich jednorazowo, bo zbytnio obciążą ubitą pianę i spowoduje to jej częściowe opadnięcie.

6.Po dodaniu sypkich składników nie włączam już miksera, mieszam wyłączonym mikserem lub szpatułką, delikatnie, w jednym kierunku, zgarniając pianę z brzegów  miski do środka. 

7.Zwykle piekę z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni C-czas pieczenia zależy od rodzaju użytych foremek. W wypadku pieczenia babeczek w papilotkach wystarczy kilkanaście minut. Kiedy pieczemy spód do ciasta w dużej blaszce z 4-5 jaj-  wystarczy około 20-25 minut pieczenia. A w wypadku pieczenia biszkoptu w tortownicy czas się wydłuża do 50-60 minut. Nie należy niepotrzebnie przedłużeć czasu pieczenia, by nie przesuszyć ciasta!

8.Biszkopt jeszcze w formie (lub babeczki biszkoptowe w formie na muffinki) można dodatkowo raz lub dwa razy upuścić na drewnianą deskę zaraz po wyjęciu z piekarnika z wysokości około 30 cm- pęcherzyki uchodzą metodą szokową ;)  i biszkopt nie opada, jest równy i wysoki- nie jest to konieczne, ale zwykle „rzucam” :)

9.Po upieczeniu studzę w temperaturze pokojowej.

10.I jeszcze wskazówka, o której zawsze przypominała mi Mama-  „Nie uderzaj o miskę końcówkami miksera żeby „strzepać” z nich do miski resztę piany” ;) Wszelkie wstrząsy przed upieczeniem ciasta są niewskazane, bo piana biszkoptowa traci pod ich wpływem pęcherzyki powietrza, a  tym samym swą puszystość ;) . Należy również delikatnie zamykamć piekarnik po włożeniu ciasta  :)

 

 

Dodaj komentarz

dziekuje bardzo za ten przepis i wszelie wskazowki,ZAWSZE biszkopt jest cudny!

Bardzo dziękuję Karolino za tą miłą wiadomość 🙂 <3 Serdecznie pozdrawiam :*

Skąd taka fajowa foremka ?

Kupiłam w TKmaxx 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl