OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mój sposób na… Biszkopt idealny

11 kwietnia 2016

Email
Print Friendly

 

Kiedy byłam dzieckiem i moja Mama piekła ciasto, przeważnie prosiła mnie żebym zrobiła jej biszkopt i do głowy mi nie przyszło, że może się nie udać- biszkopt uchodził u nas za najłatwiejsze ciasto :) Kiedy rozpoczęła się moja „słodka przygoda” postanowiłam obliczyć sobie proporcje na biszkopt idealny w przeliczeniu na jedno jajko- po to by zawsze uzyskać ten sam efekt- niezależnie od tego czy piekę babeczki na biszkoptowych spodach np. z 3 jaj, czy duży biszkopt na tort np. z 8 jajek.  Na małą tortownicę (18 cm) wystarczy biszkopt z 4 jajek,  na średnią tortownicę (21 cm) robię biszkopt z 5 jajek, a na dużą (26-28 cm) z 7-8 jajek. Również kiedy piekę tradycyjne ciasta na biszkoptowych spodach w dużej blaszce  (25 na 32 cm) używam tego przepisu- robię wtedy spód z 4-5 jaj. Biszkopt wyrasta równy i wysoki, nie opada po wystudzeniu i łatwo można go pokroić na kilka blatów. Również babeczki na biszkoptowych spodach mają wiele zalet, ale o tym napiszę Wam wkrótce. Nie jestem przekonana do odmierzania składników na szklanki w wypadku biszkoptu,  co nie znaczy, że takie przepisy są złe… Ale trzeba się przyłożyć do odmierzania składników i obliczania proporcji, bo  na przykład szklanka mąki ma zupełnie inną wagę gdy nasypiemy ją bezpośrednio z opakowania do szklanki niż wtedy gdy nabierzemy mąkę z pojemnika, w którym trzymamy mąkę- jest wtedy bardziej zbita i cięższa. Dlatego odważam składniki… ale jeżeli wolisz metodę szklankową, nie masz problemu z biszkoptem- to trzymaj się swojego sprawdzonego przepisu :)  W tym przepisie zupełnie niepotrzebny jest proszek do pieczenia, nie smaruję również boków formy, wykładam jedynie dno papierem- to też ma znaczenie. Więcej wskazówek oraz proporcje na biszkopt idealny w zależności od ilości użytych jaj-poniżej :)

 

 

Przepis podstawowy:

1 duże jajko

33 g cukru

25 g mąki tortowej

10 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 3 jaj (mała tortownica 14-16 cm):

3 duże jajka

100 g cukru

75 g mąki tortowej

30 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 4 jaj (tortownica 18-20 cm):

4 duże jajka

130 g cukru

100 g mąki tortowej

40 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 5 jaj (tortownica 20-22 cm):

5 dużych jajek

165 g cukru

125 g mąki tortowej

50 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

biszkopt z 6 jajek (tortownica 23-26 cm):

6 dużych jajek

200 g cukru

150 g mąki tortowej

60 g mąki ziemniaczanej/ kakao

szczypta soli

 

Uwaga: Proporcje cukru nieznacznie zaokrągliłam. Jeżeli potrzebujesz proporcji na większą ilość jaj po prostu pomnóż wagę składników z przepisu podstawowego na jedno jajko. Są też inne przepisy na biszkopt, z których czasami korzystam np. z dodatkiem budyniu lub przepis na roladę biszkoptową- wtedy jest nieco inny sposób pieczenia i najlepiej trzymać się wskazówek z  konkretnego przepisu.

 

Sposób przygotowania w skrócie:

Białka oddziel dokładnie od żółtek, ubij je ze szczyptą soli na głądka pianę, dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści, dodaj żółtka i jeszcze moment ubijaj, nastęnie przesiej do masy mąkę wymieszaną z skrobią ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszaj wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełuż do formy i piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia jet zależny od grubości biszkoptu cieniutki na 2-3 cm piecz 10-15 min w temp. 160-165 stopni Celsjusza, grubsze na 4-5 cm około 20-25 min. Wyskokie na 6-8 cm około 30-35 min, a bardzo wysokie na 9-12 cm 50-60 min. 

 

 

 

 

10 PODSTAWOWYCH RAD:

 

1.Najważniejsza zasada jakiej się trzymam to dokładne oddzielenie białek od żółtek- niewielka ilość żółtka bardzo utrudnia ubicie białek na gęstą , sztywną i możliwie jak najbardziej puszystą pianę. Również miska powinna być idealnie czysta i sucha, bez śladów tłuszczu-to ma znaczenie!

2.Zwykle ubijam mikserem ręcznym na wysokich obrotach (powyżej 5 jajek ubija za mnie mikser planetarny ). Umieszczam w misce białka, ubijam na sztywną pianę, uważając żeby nie przebić białek- czyli nie dłużej niż do momentu uzyskania sztywnej piany o gładkiej strukturze. Następnie dodaję cukier i dalej ubijam, później dodaję żółtka i jeszcze chwilę ubijam. Na koniec przesiewam do masy wszystkie sypkie składanki i delikatnie mieszam.

3.Dno tortownicy/ formy wykładam papierem do pieczenia, boków nie smaruję niczym- wtedy ciasto ładnie wspina się po brzegach formy podczas pieczenia, przykleja się do niech i m.in. dlatego nie opada. Po wystudzeniu biszkoptu wystarczy delikatnie oddzielić ciasto nożykiem.

4.Czasami stosuję inne dodatki, ale z zachowaniem proporcji- zamiast części cukru można dodać cukier wanilinowy, żeby biszkopt był bardziej aromatyczny. Można użyć również cukru trzcinowego- piana jeszcze lepiej się ubija, a biszkopt jest bardziej zwarty po upieczeniu i łatwiej pokroić go na blaty. Przygotowując biszkopt ciemny mąkę ziemniaczaną zastępujemy częściowo gorzkim kakao (najlepiej w proporcji pół na pół). Do biszkoptu można również dodać razem z cukrem przetartą przez sitko kawę rozpuszczalną (około 1 łyżeczki na jedno jajko)- otrzymujemy wówczas bardziej wytrawny kawowy biszkopt np. do ciasta "TIRAMISU" lub do ciasta "MOKKA". Dodatkowo kawa rozpuszczalna również wspomaga ubijanie piany.

5.Mąkę tortową, kakao, mąkę ziemniaczaną zawsze przesiewam przez sitko i dodaję w kilku partiach do piany biszkoptowej. Te składniki są ciężkie, dlatego nie można wsypać ich jednorazowo, bo zbytnio obciążą ubitą pianę i spowoduje to jej częściowe opadnięcie.

6.Po dodaniu sypkich składników nie włączam już miksera, mieszam wyłączonym mikserem lub szpatułką, delikatnie, w jednym kierunku, zgarniając pianę z brzegów  miski do środka. 

7.Zwykle piekę z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni C-czas pieczenia zależy od rodzaju użytych foremek. W wypadku pieczenia babeczek w papilotkach wystarczy kilkanaście minut. Kiedy pieczemy spód do ciasta w dużej blaszce z 4-5 jaj-  wystarczy około 20-25 minut pieczenia. A w wypadku pieczenia biszkoptu w tortownicy czas się wydłuża do 50-60 minut. Nie należy niepotrzebnie przedłużeć czasu pieczenia, by nie przesuszyć ciasta!

8.Biszkopt jeszcze w formie (lub babeczki biszkoptowe w formie na muffinki) można dodatkowo raz lub dwa razy upuścić na drewnianą deskę zaraz po wyjęciu z piekarnika z wysokości około 30 cm- pęcherzyki uchodzą metodą szokową ;)  i biszkopt nie opada, jest równy i wysoki- nie jest to konieczne, ale zwykle „rzucam” :)

9.Po upieczeniu studzę w temperaturze pokojowej.

10.I jeszcze wskazówka, o której zawsze przypominała mi Mama-  „Nie uderzaj o miskę końcówkami miksera żeby „strzepać” z nich do miski resztę piany” ;) Wszelkie wstrząsy przed upieczeniem ciasta są niewskazane, bo piana biszkoptowa traci pod ich wpływem pęcherzyki powietrza, a  tym samym swą puszystość ;) . Należy również delikatnie zamykamć piekarnik po włożeniu ciasta  :)

 

 

Dodaj komentarz

Wszystko bardzo pięknie, biszkopt wychodzi ale za każdym razem a robię go tylko ze 2 razy w roku a potem zapominam, zastanawiam się jak to po kolei szło. Brakuje mi tu sposobu wykonania krok po kroku. Jest tylko lista składników i “złote rady”. Przekopując się przez nie można oczywiście wywnioskować że najpierw oddziela się białka od żółtek potem białka ubija itd. Fajnie jak by pod składnikami był taki step by step, sposób wykonania. Przepis bardzo dobry żeby nie było 😉 pozdrawiam.

W sumie racja 🙂 Zawsze robię to intuicyjnie ale ne musi  być to intuicyjne dla wszystkich 🙂  Zaraz edytuję 😀

 

A do tortownicy 24cm to z 5 jajek zrobic? 🙂

Tak 🙂

Jak długo piec biszkopt z 1 jajka w tortownicy 20 cm? Robię spod do innego ciasta:)

Myślę, że z 10 min 🙂

Można prosić jeszcze o bardziej szczegółowy czas pieczenia w tortownicy? Ile minut z ilu jaj/w jakiej średnicy? 🙂

Witam! Czy może Pani pomoc przy proporcjach na tortownice 16 cm? I jaki czas pieczenia?

Witam zrobiłabym biszkopt z trzech jaj 🙂

Jeszcze nie robiłam dopiero w marcu, ale chyba zrobię próbę bo jak się nie uda to zostanę przy torcie bez pieczenia

Zobaczę czy nawet takiemu anty talenciu jak ja wyjdzie

hihi i jak ? 😉

Nie powiem, pierwszy raz spotkałem się z przepisem na jedno jajko, czego szukałem. Idealnie nadaje się na naczynie pyrex 0,9 L, dając akurat 4-6 kawałków ciasta. Ostatnio co tydzień, albo dwa eksperymentuję z tym przepisem i zawsze wychodzi. Polecam spróbować podmienić po 1/4 skrobi na kawę rozpuszczalną i cynamon.

Bardzo się cieszę ! Dziękuję za tą wiadomość <3 Świetny pomysł z tą podmianą ! Pozdrawiam

A ja mam pytanie, na jak długo przed dekorowaniem mogę upiec biszkopt i jak go przechowywać, żeby się nie przesuszyl…?

Myślę, że dwa dni można spokojnie go przechowywać , ale najlepiej w szczelnym pojemniku na ciasto 🙂

kakaowy wyszedł świetnie palce lizać

Extra! Bardzo się cieszę, pozdrawiam :*

Czyli jak piekę w tortownicy o średnic 18 cm to muszę pięć 50 minut czy 25 (piekę z 4 jajek )

W takiej malutkiej tortownicy polecam piec około 20 minut jeżeli z 3 jaj z 4 jaj- 25 minut 🙂

dziekuje bardzo za ten przepis i wszelie wskazowki,ZAWSZE biszkopt jest cudny!

Bardzo dziękuję Karolino za tą miłą wiadomość 🙂 <3 Serdecznie pozdrawiam :*

Skąd taka fajowa foremka ?

Kupiłam w TKmaxx 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl