OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Placek z rabarbarem i prażonymi migdałami

19 maja 2016

Email
Print Friendly

 

To nie jest ciasto na eleganckie przyjęcia, ale za to jest idealne do herbatki z przyjaciółką, w sam raz na leniwy weekendowy podwieczorek z rodziną, świetne do zabrania na piknik. Małe, bezproblemowe, z prostych składników i pyszne. Ja upiekłam je w niedużej formie do tarty, ale można zrobić je również w małej tortownicy lub podwoić wszystkie składniki i upiec w większej blaszce około 25 na 35 cm. Pokrojony rabarbar najlepiej zasypać cukrem na godzinę przed robieniem ciasta, wyciągnąć wtedy masło i jaja z lodówki żeby się ogrzały.

 

 

 

 

Składniki na okrągłą formę o średnicy 21-22 cm:

pół kostki miękkiego masła (100g)

1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego (może być biały)

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2  duże jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)

1 łyżka jogurtu

żółta skórka otarta z jednej  cytryny

1 prawie pełna szklanka mąki (130 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 pędy rabarbaru+2 łyżki cukru

+ masło i bułka tarta do przygotowania formy

+ 3 łyżki płatków migdałowych i cukier puder

 

 

Zaczyąć od pokrojenia rabarbaru na paski o długości około 6 cm, lub na małe kawałeczki- wedle uznania. Umieścić w misce, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.  Wyjąć z lodówki masło i jaja.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

Miękkie masło umieścić w misce ucierać przez chwilę, następnie wsypać cukier i cukier wanilinowy, ucierać aż masa będzie bardzo puszysta, a cukier prawie się rozpuści. Dodawać po jednym jajku i miksować po każdym do połączenia się masy. Dodać jogurt, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach,  mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, zmiksować całość.

Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać, z wierzchu rozłożyć odsączony rabarbar, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35 minut-do suchego patyczka.

W międzyczasie na suchej, średnio rozgrzanej patelni uprażyć migdały na złoty kolor. Przestudzić, oprószyć cukrem pudrem , posypać płatkami migdałów.

Ps. Jeśli masz ochotę udekoruj cisto jadalnymi kwiatami- u mnie białe fiołki wonne prosto z ogrodu :)

 

Zapraszam również na mój INSTAGRAM

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

Pyszne i proste ciacho. Serdecznie polecam wszystkim na weekendowe lenistwo. Porcja w sam raz dla 3 osobowej rodzinki, każdy dostał dwa spore kawałki i moim zdaniem tyle dobroci wystarczy. Jestem pewna, że do przepisu będę wrcać i testować z innymi owocami. Już mnie kuszą leśne jagody, ale trzeba będzie jeszcze troszkę na nie poczekać 🙂

Dzięki Elżbieto za wiadomość 🙂 Bardzo mi miło, pozdrawiam :*

Uwielbiam takie ciasta 😍

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl