Proste ciasto z lekkim kremem i truskawkami
10 maja 2016
T
o ciasto ujmuje swoją prostotą i nieprzeciętnym smakiem. Na biszkopt wystarczy wyłożyć śmietanowe nadzienie i rozsmarować je we wgłębieniu, które uzyskujemy dzięki użyciu foremki owocówki- nie raz Wam ją zachwalałam, bo ma naprawdę dużo zalet i żadne nadzienie nie wypływa z ciasta. Im dłużej śmietankowy krem pozostanie na biszkoptowym spodzie tym będzie gęstszy, bo część wody ze śmietany odparuje, a druga część wchłonie w biszkopt. Poza tym jest wiele lżejszy i mniej kaloryczny od innych kremów na bazie śmietany kremówki, masła czy mascarpone i znały go już nasze babcie, a ostatnio powrócił do łask :) Ciasto jest bardzo lekkie, rześkie i wilgotne, zjedliśmy je w kilka chwil, bardzo wszystkim smakowało, zwłaszcza moim dzieciom. Idealne na miły wiosenny podwieczorek!
Ps.
świetnie sprawdzą się w tym przepisie również maliny,borówki amerykańskie lub jagody :)
Inne moje przepisy z użyciem foremki owocówki znajdziesz TUTAJ.
Składniki na foremkę owocówkę o średnicy 25-27 cm:
na biszkopt:
3 jajka (białka dokładnie oddzielone od żółtek)
szczypta soli
100 g cukru
75 g mąki tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
+ masło i bułka tarta do przygotowania foremki
na krem:
1 i 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu (można dać cukier wanilinowy)
dodatkowo: truskawki, jadalne kwiaty
Przygotować foremkę owocówkę. Dokładnie wysmarować ją masłem, oprószyć bułką tartą, tak by całkowicie pokrywała powierzchnię formy. Nadmiar bułki usunąć.
Nie wychodzi Ci biszkopt? Przeczytaj mój krótki poradnik, a z pewnością się uda! Znajdziesz go
TUTAJ
.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Białka umieścić w średniej misce, dodać szczyptę soli- ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemnaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę. Przełożyć do przygotowanej foremki i wyrównać.
Piec około 30 minut. (Biszkopt powinien się zarumienić i delikatnie odstawać od formy). Wyjąć, z piekarnika, upuścić dwukrotnie na blat z wysokości 30 cm. (Dzięki temu biszkopt nie opadnie). Przygotować metalową kratkę do studzenia i od razu odwrócić na nią biszkopt.
Gdy biszkopt się piecze wymieszać w misce śmietanę z wanilią i z cukrem. Wyłożyć na lekko przestudzony biszkopt i tak pozostawić ciasto, na około godzinę, po tym czasie schłodzić w lodówce przez kolejną godzinę (lub dłużej), przed podaniem ułożyć z wierzchu truskawki i jadalne kwiaty. Przechowywać w pojemniku na ciasto w lodówce.
Dodaj komentarz