OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Proste ciasto z lekkim kremem i truskawkami

10 maja 2016

Email
Print Friendly

 

To ciasto ujmuje swoją prostotą i nieprzeciętnym smakiem. Na biszkopt wystarczy wyłożyć śmietanowe nadzienie i rozsmarować je we wgłębieniu, które uzyskujemy dzięki użyciu foremki owocówki- nie raz Wam ją zachwalałam, bo ma naprawdę dużo zalet i żadne nadzienie nie wypływa z ciasta. Im dłużej śmietankowy krem pozostanie na biszkoptowym spodzie tym będzie gęstszy, bo część wody ze śmietany odparuje, a druga część wchłonie w biszkopt. Poza tym jest wiele lżejszy i mniej kaloryczny od innych kremów na bazie śmietany kremówki, masła czy mascarpone i znały go już nasze babcie, a ostatnio powrócił do łask :)  Ciasto jest bardzo lekkie, rześkie i wilgotne, zjedliśmy je  w kilka chwil, bardzo wszystkim smakowało, zwłaszcza moim dzieciom. Idealne na miły wiosenny podwieczorek!

Ps. świetnie sprawdzą się w tym przepisie również maliny,borówki amerykańskie lub jagody :) Inne moje przepisy z użyciem foremki owocówki znajdziesz TUTAJ.

 

 

 

 

Składniki na foremkę owocówkę o średnicy 25-27 cm:

na biszkopt:

3 jajka (białka dokładnie oddzielone od żółtek)

szczypta soli

100 g cukru

75 g mąki tortowej

30 g mąki ziemniaczanej

+ masło i bułka tarta do przygotowania foremki

na krem:

1 i 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu (można dać cukier wanilinowy)

dodatkowo: truskawki, jadalne kwiaty

 

Przygotować foremkę owocówkę. Dokładnie wysmarować ją masłem, oprószyć bułką tartą, tak by całkowicie pokrywała powierzchnię formy. Nadmiar bułki usunąć.

Nie wychodzi Ci biszkopt? Przeczytaj mój krótki poradnik, a z pewnością się uda! Znajdziesz go TUTAJ.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Białka umieścić w średniej misce, dodać szczyptę soli- ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemnaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę. Przełożyć do przygotowanej foremki i wyrównać.

Piec około 30 minut. (Biszkopt powinien się zarumienić i delikatnie odstawać od formy). Wyjąć, z piekarnika, upuścić dwukrotnie na blat z wysokości 30 cm. (Dzięki temu biszkopt nie opadnie). Przygotować metalową kratkę do studzenia i od razu odwrócić na nią biszkopt.

Gdy biszkopt się piecze wymieszać w misce śmietanę z wanilią i z cukrem. Wyłożyć na lekko przestudzony biszkopt i tak pozostawić ciasto, na około godzinę, po tym czasie schłodzić w lodówce przez kolejną godzinę (lub dłużej), przed podaniem ułożyć z wierzchu truskawki i jadalne kwiaty. Przechowywać w pojemniku na ciasto w lodówce.

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl