OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Wiosenne racuchy z rabarbarem

19 maja 2016

Email
Print Friendly

 

Oto wersja wiosenna Waszych (i moich) ulubionych racuchów drożdżowych, tym razem przepis  w przeliczeniu na szklanki i z dodatkiem rabarbaru. Są lekkie, puszyste i nie wpijają dużo tłuszczu podczas smażenia.  To najłatwiejsze do zrobienia ciasto drożdżowe, przygotowane bez brudzenia rąk- wystarczy wszystko wymieszać rózgą kuchenną i poczekać, aż ciasto wyrośnie, a rośnie bardzo :).  Druga istotna wskazówka to odpowiednia temperatura smażenia- nie za wysoka i nie za niska ;) Aaa … no i rabarbar wrzucamy jak już ciasto wyrośnie, już nie mieszamy ciasta tylko nabieramy ostrożnie łyżką i smażymy. Polecam przygotować do kompletu pyszny rabarbarowy kompot o słodkim różowym kolorze <3

 

 

 

Składniki na dwa tuziny racuchów:

1/4 kostki drożdży (25 g)

1 i 1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1/4 łyżeczki soli

2 duże jajka

2 szklanki mąki (używam mąki do ciast drożdżowych typ 650)*

3 średnie pędy rabarbaru

+olej do smażenia

+cukier puder do oprószenia

 * polecam zważyć mąkę- powinno być 300 g- już wiele razy przekonałam się, że w wypadku odmierzania mąki szklankami jest różnie, bo na przykład szklanka mąki nabrana z pojemnika, (w którym mąka jest dość ubita) waży 180g, natomiast mąka nasypana do szklanki z opakowania jest bardziej napowietrzona i waży 120 g- więc rozbieżność jest duża.

 

Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko lekko podgrzać. Drożdże zasypać dwoma łyżeczkami cukru i odstawić na chwilę. Resztę cukru oraz cukier wanilinowy i sól wsypać do podgrzanego mleka.  Dodać jajka i połączyć w całość rózgą kuchenną.  Drożdże rozetrzeć z cukrem i gdy staną się płynne dodać do reszty składników, wymieszać.

Przelać zawartość garnka do miski z mąką i dokładnie wymieszać całość, starając się napowietrzyć masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić na centymetrowe plasterki i rozrzucić na powierzchni wyrośniętego ciasta- NIE MIESZAĆ.

Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie nabierać ciasto dużą łyżką i nakładać na średnio rozgrzany tłuszcz, formować racuszki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone placuszki układać na kratce wyłożonej ręcznikami papierowymi. Podawać jeszcze ciepłe solidnie oprószone cukrem pudrem.

 

Rada: Olej nie może być zbyt gorący bo racuszki będą się przypalać z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Zbyt zimny olej wchłonie się do racuchów i będą zbyt ciężkie i tłuste. Dlatego racuchy należy smażyć na średnio rozgrzanym oleju, najlepiej rozgrzać olej na większej mocy palnika,  następnie zmniejszyć do średniej (u mnie na płycie indukcyjnej 5-6) i dopiero nakładać ciasto.

 

Ps. Porcelana i kieliszki ze zdjęć dostępne są w sklepie internetowym DUKA i w sklepach stacjonarnych np. Bielsko-Biała Galeria SFERA II

Dodaj komentarz

Racuszki są pyszne, wszystkie zniknęły w momencie do popołudniowej kawy

Szkoda, że mnie nie zaprosiłaś na te racuszki Mamusiu 😀

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl