OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Muffinki jogurtowo-owsiane z truskawkami i kokosową kruszonką

5 czerwca 2016

Email
Print Friendly

 

Naszła nas ochota na muffinki :) Choć składników wydaje się dużo to samo przygotowanie ciasta zajmuje kilka chwil, jego bazą są płatki owsiane. Gdy muffinki się pieką w kuchni dominuje zapach pysznej kokosowej kruszonki. Dodałam też do nich syrop z kwiatów czarnego bzu, bo właśnie jestem na etapie jego hurtowej produkcji ;) Można go pominąć, ale również wnosi wiele smaku i aromatu. W środku standardowe wiosenne nadzienie czyli truskawki i rabarbar, możecie dać same truskawki albo tylko rabarbar w większej ilości.
:) Dekorację (naturalną i darmową ;) ) zrobiłam z kwitów dzikiej róży i wspomnianych kwiatów dzikiego bzu, u nas te krzewy rosną niemalże wszędzie w duecie :)

 

 

 

Składniki na 12 muffinek:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki wiórków kokosowych

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4  łyżeczki sody oczyszczonej

1 duże jajko

1 szklanka jogurtu

1/3 szklanki oleju

1/2  szklanki cukru

2 łyżki syropu z kwiatów bzu (można pominąć)

nadzienie: 12 dużych truskawek i 1 pęd rabarbaru

na kruszonkę: 1/4 kostki masła+ 3 łyżki cukru + 5 łyżek mąki pszennej z małą górką+ 3 łyżki wiórków kokosowych

 

Truskawki i rabarbar pokroić na małe kawałki.

W misce umieścić sypkie składniki- mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.

W drugim naczyniu „roztrzepać” rózgą kuchenną jogurt, jajko, olej, cukier i syrop z kwiatów bzu. Wlać do sypkich składników i wymieszać całość. Dodać pokrojone truskawki i rabarbar, zamieszać łyżką.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i porozkładać ciasto do nich- prawie do pełna. Najwygodniej robić to gałkownicą do lodów. Z wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut.

   

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl