OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Tort bezowy z kryształkami galaretki i wiśniami

27 czerwca 2016

Email
Print Friendly

 

Moich bezowych eksperymentów ciąg dalszy… :) Postanowiłam przekonać się jak beza smakuje w połączeniu ze smakiem wiśni ukrytym w owocach i galaretce, którą pokroiłam na małe kawałki przypominające kolorowe kryształki :) Torcik jest słodko-kwaśny czyli taki jaki lubię najbardziej, łączy w sobie różne konsystencje- beza jest jednocześnie chrupka i ciągnąca, galaretka rozpływa się w ustach, do tego bita śmietana i soczyste owoce <3 Torcik można przygotować z trzech warstw jak u mnie lub zrobić dwa grubsze blaty o większej średnicy np. 23-25 cm (taki z pewnością będzie łatwiejszy do pokrojenia). Po raz kolejny chciałam zapewnić wszystkich „bezobojnych” ;),  że wystarczy trzymać się kilku zasad, a beza z pewnością się uda. Mój poradnik znajdziesz TUTAJ.  

 

 

 

 

Składniki na bezę:

5 białek z dużych jaj + szczypta soli

250g  białego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

kilka kropli różowego barwnika

nadzienie:

1 opakowanie galaretki wiśniowej

500 ml śmietanki kremówki

2 łyżeczki cukru pudru+ 2 opakowania śmietanfixu

200 g wiśni

 

Przygotować bezę. Białka oddzielić idealnie od żółtek. Umieścić w misce razem ze szczyptą soli i ubijać na gęstą pianę (nie dłużej, żeby nie przebić białek). Stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą widoczne, ani wyczuwalne, a beza będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny, barwnik i skrobię,  jeszcze krótko ubijać. Przełożyć pianę do jednorazowego rękawa cukierniczego i odciąć jego róg. Można też wykładać bezę łyżką.

Piekarnik rozgrzać do 100 stopni C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować na niej 3 kółka o śr. 18-19 cm. (lub dwa nieco grubsze i o większej średnicy). Najlepiej zrobić to używając jakiegoś tępego narzędzia żeby jedynie zaznaczyć okręgi na papierze do pieczenia, bo ślad ołówka lub długopisu pozostaje na upieczonej bezie. Ja przykładałam do papieru talerz i zaznaczałam okręgi nożem do masła. Wycisnąć bezę formując zgrabne blaty. Mogą być grubsze przy krawędzi niż na środku :). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 2 godziny. Wyjąć z piekarnika i wystudzić- blaty bezowe powinny być sztywne i chrupiące.

W międzyczasie rozpuścić galaretkę w około 400 ml wody. Wystudzić wylać na talerz, wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokroić nożem na „kryształki”. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami. Wiśnie wydrylować i pokroić na połówki, część odłożyć w całości do dekoracji.

Wystudzone blaty bezowe przekładać kremem, galaretkami i wiśniami. Torcik przygotować na pół godziny- godzinę przed podaniem.

 

Dodaj komentarz

Quando faço este tipo de bolo, ponho Amido de Milho e uma colher de sobremesa de vinagre e faço sempre à noite e depois de feito fica no forno desligado, toda a noite.Fica perfeito.

Witam, zrobiłam podobny torcik ale zamias galaretka owoce, nie dodałam jednak skrobi ziemniaczanej czy to mogło być powodem tego że na drugi dzień podszedł mi wodą, beza wyraźnie opadła i się mocno zrobiła, czy da się temu zapobiec, czy desery bezowe trzeba robić zaraz przed podaniem?

CZeść Ewa 🙂 Do tortów tego typu trzeba dodać skrobię, bo bez niej szybciej miękną i wydziela się słodki syrop cukrowy. Skrobia wiąże bardziej składniki. Ja zwykle jej nie dodaję (bo zapominam), ale kończę robić tort jak goście już jadą ;). Tzn. Bezę można upiec wcześniej np. rano w dzień imprezy, ale dekoracja… im później tym lepiej :). Trzeba też pamiętać żeby osuszyć owoce po umyciu. Pozdrawiam :*

Będę robić siostrze na urodziny ona jest bezo maniaczka 😂 myślę że będzie smakowal i zrobi wrazenie😋😋😋

Super! Też tak myślę 😉

Zjawiskowy ten tort, muszę wypróbować 🙂

Bardzo mi mło Asiu :* Pozdrowienia 🙂

Musi być pyszny, wygląda pięknie

<3

cudowny torcik,uwielbiam Twoje pomysły i zdjęcia, wszystko też zawsze pyszne, wiele przepisów sprawdziłam POLECAM

Serdecznie dziękuję Kasiu, bardzo mi miło 🙂

Piękny jest jak dzieło sztuki 😀

Dziękuje!! 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl