OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ekspresowy sernik z jagodami (bez pieczenia i bez żelatyny)

1 lipca 2016

Email
Print Friendly

Aksamitny sernik na zimo zupełnie inny niż wszystkie, bo nie tylko nie wymaga pieczenia, ale nie potrzebuje także dodatku żelatyny. Ostatnio przygotowywałam go na próbę z truskawkami, wyszedł wspaniały, ale zniknął tak szybko jak powstał więc nie było zdjęć ;) Ale już wtedy wiedziałam, że przygotuję go niebawem z jagodami i będzie jeszcze lepszy… I dokładnie taki jest ;) Ma wspaniałą mazistą konsystencję, mleczno-sernikowy smak, wyśmienicie komponuje się z jagodami i maślanymi herbatnikami. Do tego postarałam się o to by przepis był możliwie najłatwiejszy i teraz co poniektórzy nie mogą mieć już wymówek w stylu „piekarnik niesprawny, a żelatyna to nie mi nie wychodzi” ;)  Serdecznie polecam :)

 

INSTAGRAM                            FACEBOOK

 

 

Składniki na 12 porcji:

12 tradycyjnych herbatników maślanych

500g twarogu trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka, ale musi być dobrej jakości, gęsty i twardy np. Piątnica)

1 szklanka mleka w proszku

1/2 szklanki cukru pudru

1 kostka masła (200g)

1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasiona z jednej laski

1 i 1/2 szklanki jagód

 

Masło umieścić w misce- powinno być lekko ogrzane po wyjęciu z lodówki, ale nie musi być bardzo miękkie. Dodać wanilię, cukier puder i ucierać przez chwilę mikserem, dodać mleko w proszku oraz twaróg i dalej ucierać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Herbatniki ułożyć na blaszce lub tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nich masę, a z wierzchu posypać obficie jagodami delikatnie je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (ale najlepiej na dłużej).  Nakładać na talerzyki tuż przed podaniem. Przechowywać w lodówce. Prawda, że proste? ;)

 

Rady:

1. Masa sernikowa idealnie nada się również do wypełniaania tarty i do przekładania ciast.

2. Warunkiem koniecznym jest użycie dobrego twarogu najlepiej własnoręcznie zmielonego (3x) lub napraddę gęstego twarogu z wiaderka.

3. Jeżeli wolisz, by sernik miał bardziej zwartą niż mazistą konsystencję możesz dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku. Wówczas można dać trochę mniej masła do masy.

4. Herbatniki polecam tradycyjne, są twardsze, nieco większe i lepiej się nadają. Te kruchutkie mogą się rozpadać pod wpływem wilgoci z masy. Można upiec również cieniutki biszkopt. 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl