OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Rolada straciatella z malinami

16 sierpnia 2016

Email
Print Friendly

 

Ostatnio cierpię na brak wolnego czasu i trochę Was zaniedbałam, ale za to wracam z pysznym nowym przepisem ;) Ciasto biszkoptowe pieczemy w wysokiej temperaturze i zaskakująco krótko, bo zaledwie 6-7 minut :) Taką metodę podpowiada niezawodna „Kuchnia Polska” i tego należy się trzymać, chyba, że macie swoje sprawdzone sposoby na roladę :) Gorący biszkopt przekładamy między dwie wilgotne ściereczki i tak pozostawiamy, aż wystygnie, dzięki temu łatwo zwinąć roladę. Przygotowanie kremu zajmuje dosłownie minutę (nie licząc czasu i gotowania i studzenia budyniu) No właśnie … ten krem skradnie Wasze serca, ja go uwielbiam …pojawił się już na blogu w połączeniu z bezą TUTAJ i TUTAJ. Moja siostra dobrze określiła, że przypomina w smaku białą część deseru Monte, hmmm jest ktoś kto tego nie lubi ? ;) Dodatkowo do ciasta dodałam płatki czekoladowe no i oczywiście moje ulubione  malinki <3 Mam nadzieję, że dacie się skusić.

 

 

 

Składniki:

4 duże jajka

szczypta soli

80 g cukru

15 g gorzkiego kakao

35 g skrobi ziemniaczanej

85 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (op. 40g na pół litra mleka)

3 łyżki cukru

1 opakowanie mascarpone (250g) porządnie schłodzonego

niecałe pół litra mleka ok. 450 ml

+  1opakownie płatków czekoladowych lub ½ posiekanej tabliczki czekolady

+  1 szklanka malin

 

Zaczynamy od ugotowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z trzema łyżkami cukru i w odrobinie mniejszej ilości mleka- 450 ml. Budyń przeleć na głęboki talerz (tak szybciej wystygnie) i od razu nakryć folią spożywczą tak, by dotykała go bezpośrednio - dzięki temu nie zrobi się korzuch. Wystudzić, wstawić do lodówki do porządnego schłodzenia.

W międzyczasie upiec biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 215 stopni  C z termoobiegiem ( lub 230 bez termoobiegu). Białka umieścić w misce razem ze szczyptą soli, ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. W miseczce odważyć mąkę, skrobię i kakao, wymieszać  z proszkiem do pieczenia i przesiać  przez sitko do masy. Delikatnie wymieszać całość- np. wyłączonym mikserem lub szpatułką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią masę biszkoptową, rozsmarować cieniutko i równo na kwadrat, który pokryje 3/4 powierzchni blachy. Umieścić w mocno nagrzanym piekarniku. Piec 6-7 minut. Gdy biszkopt się piecze przygotować dwie czyste ściereczki, znużyć je pod bieżącą wodą i dobrze odcisnąć- by były po prostu wilgotne.  Na blacie rozłożyć jedną ściereczkę i przełożyć na nią upieczony biszkopt, papierem do pieczenia do góry. Oderwać z biszkoptu papier i przykryć go drugą wilgotną ściereczką. Tak pozostawić do wystygnięcia. 

Gdy biszkopt osiągnie temperaturę pokojową przygotować krem. W misce umieścić porządnie schłodzony budyń oraz równie zimne mascarpone- zmiksować całość najpierw wolnych obrotach, następnie na szybszych. Całość miksowania nie powinna przekroczyć minuty.  Rozsmarować gęsty krem na biszkopcie, posypać całość płatkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.  Rozłożyć maliny, zawinąć roladę i wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej.  Gotowe :)

 

INSTAGRAM               BLOG               FACEBOOK

 

 

Dodaj komentarz

Witam,
Jakiego rozmiaru blachę na biszkopt Pani użyła?

Cześć, użyłam takiej płaskiej blachy z wyposażenia piekarnika 40/35 cm, należy rozsmarować cieniutko surowy  biszkopt, ale nie trzeba wypełniać całej blachy. 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl