OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Różowe gniazdka bezowe z kremem waniliowym i jeżynami

22 sierpnia 2016

Email
Print Friendly

 

Kolejna moja propozycja na deser bezowy- dziś w formie różowych gniazdek, wypełnionych wspaniałym kremem waniliowym, o którym ostatnio wiele Wam opowiadam i po raz kolejny zachęcam by go przygotować, podobnie jak domowe bezy w formie uroczych gniazdek. Wspomnę tylko, o dwóch żelaznych zasadach właściwego przygotowania bezy. Pierwsza to idealne oddzielenie białek od żółtek, a druga to pamiętanie o tym, by nie przebić piany z białek przed dodaniem do niej cukru (więcej rad TUTAJ). Zapewniam Was, że przygotowanie domowych bez- pysznych i pięknych, daje ogromną satysfakcję. Dla mnie to sposób na prosty, smaczny i efektowny deser. Odważcie się i zróbcie je po raz pierwszy! Połączenie słodkiej bezy, z kremem o idealnym smaku i aksamitnej konsystencji oraz zwieńczenie wszystkiego przepysznymi, kwaśnymi jeżynami to smak, obok którego nie można przejść obojętnie ;). Jeżeli chodzi o ładny kształt, to tak jak juz wiele razy wspominałam wystarczy mieć jedną porządną tylkę- Wilton 1 M. Dzięki niej zrobicie małe beziki, uformujecie róże, choinki, serca i takie właśnie gniazdka... Udekorujecie babeczki na wiele sposobów, ponadziewacie rurki, ozdobicie ciasta i desery itd. Więcej o tym co warto mieć w swojej kuchni przeczytacie TUTAJ, a póki co zapraszam do zapoznania się z dzisiejszym przepisem :)

 

 

 

Składniki na około 12-14 gniazdek o średnicy 5-6 cm:

na bezę:

białka z 4 dużych jaj + szczypta soli

200 g cukru (zwykłego białego)

odrobina barwnika czerwonego lub różowego

na krem:

1 standardowe opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )

450 ml mleka

2 łyżki cukru

1 opakowanie dobrze schłodzonego mascarpone (250g)

+ około 200 g malin

 

Przygotować gniazdka bezowe. W misce umieścić białka jajek, dodać szczyptę soli i ubijać na gęstą pianę (nie dłużej, żeby nie przebić białek). Stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą widoczne, ani wyczuwalne, a beza będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać odrobinę barwnika i zmiksować.

Przygotować dużą blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można przykleić papier do blaszki używając odrobiny gotowej piany z białek lub masła). W rękawie cukierniczym zamocować tylkę typu Wilton 1 M i przełozyc do niego bezę. Zacząć od zrobienia podstawy gniazdek o średnicy około 5-6 cm.  Wycisnąć małą gwiazdkę trzymając rękaw prostopadle do blaszki, następnie wyciskać masę wokół gwiazdki- tworząc podstawę przypominającą kwiat róży. Boki gniazdek robimy zataczając okręgi na przygotowanej podstawie (jeden na drugim) cały czas trzymając rękaw prostopadle do blaszki. Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C z termoobiegiem. Gotowe gniazdka suszyć około 2 godzin. Po tym czasie wyjąć blachę z bezami z piekarnika i pozwolic im wystygnąć, następnie od razu przełożyć do szczelnego pojemnika i tak przechowywać. (Najlepiej sprawdzić wcześniej przełamująć jedno gniazdko czy w środku jest suche).

W międzyczasie ugotować budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Budyń przeleć na głęboki talerz (tak szybciej wystygnie) i od razu nakryć folią spożywczą tak, by dotykała go bezpośrednio - dzięki temu nie zrobi się korzuch. Wystudzić, wstawić do lodówki do porządnego schłodzenia.

Przygotować krem. W misce umieścić schłodzony budyń i równie chłodne mascarpone, wszystko zmiksować najpierw na wolnych, następnie na najszybszych obrotach miksera, tylko do połączenia się masy w zwarty krem-nie dłużej, by się nie zważył. Nakładać łyżeczką do gniazdek lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego i tak napełniać gniazdka, z wierzchu ułożyć jeżyny.

 

INSTAGRAM               BLOG               FACEBOOK

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl