OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Babeczki z różą i bezową pianką

8 września 2016

Email
Print Friendly

 

Dziś przepis na obiecane babeczki, których zdjęcie pojawiło się w moim krótkim poradniku „O babeczkach…” (zobacz TUTAJ).  Są przygotowane na biszkoptowych spodach, które jak już wiecie pozostawiają idealnie czyste papilotki- czyli te papierowe osłonki. Jak zwykle przy tego typu babeczkach musiałam je ponadziewać czymś pysznym :) W dzisiejszym przepisie dominuje motyw róży,  dlatego wewnątrz babeczek mamy pyszną domową marmoladę różaną z TEGO przepisu,  której nie należy nawet porównywać do takiej sklepowej, bo to zupełnie coś innego- o niebo lepszego :) Marmolada jest na bazie truskawek i innych owoców , nie jest zbyt słodka,  ma wspaniały różany posmak oraz idealnie lekką konsystencję. Jeżeli chcecie przygotować ją w niewielkiej ilości, tylko do tych babeczek, to żaden problem- przeczytacie o tym poniżej, ale polecam zrobić dodatkowy słoiczek już z myślą o „Tłustym Czwartku”, nie ma bowiem lepszego dodatku do pączków niż ta domowa marmolada :). Krem z wierzchu smakuje tak jak pianka z „ciepłych lodów” i jest to tzw. beza włoska, do której również dodałam odrobinę domowego ekstraktu różanego <3<3.

 

 

 

INSTAGRAM               BLOG               FACEBOOK

 

 

Składniki na 12 niedużych babeczek:

3 jajka + szczypta soli

80 g cukru + 10 g cukru wanilinowego

75 g mąki tortowej + 30 g maki ziemniaczanej

nadzienie: domowa marmolada z TEGO przepisu lub 2 garści mrożonych truskawek, pół jabłka, płatki z jednej organicznej róży, garść malin lub czerwonej porzeczki,  1 łyżka cukru

na bezę włoską:

2 duże  białka

130 g cukru + osobno odmierzyć 20 g

2 łyżki wody

+ do dekoracji nieduże kwiaty róży

 

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC. Białka bardzo starannie oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich pianę, tak by papilotki były wypełnione  ponad połowę ich wysokości. Piec przez około 15 minut (nie dłużej, żeby nie przesuszyć babeczek). Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Jeżeli nie masz marmolady przygotuj ją :). Połówkę jabłka należy pokroić na małe kawałki, umieścić w małym rondelku , dodać pozostałe owoce i płatki róży, wlać dwie łyżki wody, przykryć garnek pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok i się rozgotują. Całość zblendować na gładki mus i przetrzeć przez sitko. Umieścić ponownie w rondelku, dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż marmolada nabierze odpowiedniej gęstości. Wystudzić.

Przygotować bezę włoską. W niedużym naczyniu umieścić starannie oddzielone białka i ubić je mikserem na prawie sztywną pianę, dodać oddzielone 20 g cukru i dalej ubijać.  W niedużym garnku umieścić cukier z wodą, wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu, aż do uzyskania temperatury 116-118 stopni C- TRZEBA ZMIERZYĆ TERMOMETREM CUKIERNICZYM *. U mnie zajęło to dosłownie dwie minuty, ale wszystko zależy od wielu czynników np. rodzaj kuchenki, wielkość garnka czy grubość jego dna. Gdy syrop osiągnie wskazaną temperaturę należy od razu wlewać go cienkim strumieniem do bezy jednocześnie miksując pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie miksować jeszcze przez kilka minut i przełożyć bezę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

* Termometr cukierniczy warto mieć, ale nie koniecznie ten najdroższy- ja swój kupiłam już kilka lat temu w bielskim SPOŁEM za kilkanaście złotych.

W wystudzonych babeczkach wydrążyć środki. Ponadziewać marmoladą. Z wierzchu udekorować bezą włoską oraz przyozdobić niedużymi kwiatami róży (wcześniej opłukanymi i osuszonymi).

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl