OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto „Kokosanka”

15 września 2016

Email
Print Friendly

 

Czy są tu jacyś fani kokosowych ciast? ;)  To smakuje jak kokosowa kremówka i jest po prostu pyyyszne <3 Do tego zrobione jest w prosty sposób i z niewielkiej ilości składników. Jest puszyste, ma piankową konsystencję i wszystkim smakuje, a największym jego fanem jest mój mąż :). Wielkość ciasta dostosujcie do foremki jaką akurat macie (zerknijcie do wskazówek na dole wpisu).  Bardzo polecam wypróbować przepis :)

 

 

 

INSTAGRAM           BLOG           FACEBOOK

 

 

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

200 g wiórków kokosowych

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego- 400 ml / 530 g  (używam „z Gostynia”)

1 puszka mleka kokosowego - 400 ml

500 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżki żelatyny z małą górką + 1/3 szklanki wrzątku

2 łyżki likieru kokosowego lub odrobina ekstraktu kokosowego (można pominąć)

 

 

Mleko kokosowe, skondensowane i śmietana kremówka powinny być dobrze schłodzone.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (ten papier którym owinięte jest ciasto fr. nie nadaje się do pieczenia). Przykryć go inną blaszką, tak by pokrywała ciasto,  umieścić w rozgrzanym piekarniku i podpiekać w ten sposób około 15 minut.  Po tym czasie zdjąć blachę z wierzchu i dalej piec ciasto, aż się ładnie wypiecze. Wyjąć i wystudzić. Uprażyć połowę wiórków kokosowych na suchej średnio rozgrzanej patelni- Uwaga- szybko się rumienią.

Formę (w której będzie ostatecznie ciasto) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wystudzone ciasto fr. przyciąć do rozmiarów dna formy i umieścić je tam.

Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku (TUTAJ przeczytasz jak to robię.).

Ubić śmietanę- powinna być dość gęsta i puszysta. W dużej misce zmiksować mleko skondensowane i kokosowe oraz likier lub odrobinę ekstraktu kokosowego. Dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować całość. Następnie dodać do masy bitą śmietanę i zmiksować całość na wolnych obrotach miksera. Wsypać resztę wiórków kokosowych i delikatnie wmieszać je w masę.  Jeżeli jest dość rzadka umieścić miskę w lodówce na kilka minut i poczekać aż trochę zgęstnieje, następnie przelać krem do formy z ciastem francuskim. Z wierzchu posypać uprażonymi, ale wystudzonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na minimum godzinę i gotowe.

 

Kilka rad:

Wielkość ciasta zależy od Was. Jeżeli chcecie uzyskać taki efekt jak mój, zróbcie ciasto w niedużej  kwadratowej formie 20cm/20cm lub  w tortownicy o śr. 23-26 cm. uzyskacie 9-12 porcji. Wystarczy wtedy upiec połowę płatu ciasta.  Równie dobrze można zrobić ciasto w większej prostokątnej formie- tak, by zużyć cały płat ciasta francuskiego, ale wtedy lepiej uprażyć więcej wiórków kokosowych , bo powierzchnia ciasta będzie większa. Ja uprażyłam połowę paczki, czyli 100g, resztę dodałam do masy.  Warstwa kremu będzie o połowę cieńsza, ale za to można zjeść dwa kawałki ciasta bez wyrzutów sumienia ;). Ciasto francuskie pieczemy z obciążeniem- tzn. na rozwinięty płat ciasta, nakładamy drugą blaszkę i w ten sposób wkładamy do piekarnika. Po kilkunastu minutach, ściągamy blaszkę z wierzchu i dalej podpiekamy ciasto- na złoty kolor.  Można też piec je taką metodą jak przy kremówce- zobacz TUTAJ. Pamiętajcie, że ciasto się trochę skurczy, więc pieczemy ciut więcej niż będzie potrzebne.

 

 

Dodaj komentarz

Zawsze mam obawę że ciasto francuskie będzie się ciężko kroić, czy moje obawy są uzasadnione, i drugie pytanie jeżeli będę chciała zrobić dużą blachę podwoić produkty na krem tak by wyszło tak wysokie jak na zdjęciu?

Tak Ewo, niestety francuskie żle się kroi, z dolną warstwą nie ma problemu bo jest twarde podłoże w postaci blaszki, a z górną warstwą  najlepiej zastsować ten patent co przy kremókach, po upieczeniu ciasta fr. pokroić go na prostokąciki w wielkości jednoego kawałka ciasta i układać je na tężejącej masie- znacząco ulatwia to krojenie. Jeśli chodzi o ilość składników na dużą blachę to zdecydowanie należy podwoić 🙂 Pozdrawiam :*

Genialne ciasto, świetny przepis, pomocne wskazówki – ciasto wyszło wyśmienicie 🙂

Bardzo mi miło, serdecznie dziękuję i pozdrawiam 🙂

 

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl