OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Prosta babka cytrynowa z żurawiną

14 listopada 2016

Email
Print Friendly

 

Babka, która kojarzy mi się z… zimą ;) Upiekłam ją już ponad miesiąc temu kiedy na bielskim targu udało mi się kupić leśną żurawinę, ale zdjęcia wyszły mi w tak zimowym klimacie, że postanowiłam trochę poczekać z publikacją przepisu.  I choć na zimę przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać to zapraszam Was do zrobienia tej prostej babki już teraz.  Bardzo nam wszystkim smakowa, jest prosta, przyjemnie kwaśna za sprawą żurawiny i cytryny, w sam raz do porannej lub popołudniowej herbatki. 

 

 

 

Składniki na małą foremkę keksówkę (używam  dokładnie TEJ):

1/2 kostki masła (100 g)

1 duża cytryna

3/4 szklanki mleka

1 duże jajko

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

2 szklanki mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 szklanka świeżej żurawiny + troszkę do dekoracji

na lukier:  sok z połowy cytryny + cukier puder

 

W rondelku roztopić masło. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z niej żółtą skórkę na drobnej tarce i dodać do masła.  Wlać mleko i sok wyciśnięty z całej cytryny, wymieszać, następnie wbić jajko, dodać cukier, sól i cukier wanilinowy i roztrzepać całość rózgą kuchenną. 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać żurawinę i wmieszać ją w mąkę. Wlać zawartość rondelka i wymieszać wszystko dokładnie.  Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

Foremkę keksówke o pojemności około 1,5 litra (lub większej*) wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Przelać do niej ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około godzinę- do suchego patyczka (należy wbić w ciasto drewniany patyczek i sprawdzić czy po wyjęciu nie oblepia go surowe ciasto).  Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, po kilku minutach odwrócić ją na kratkę cukierniczą. Gdy wystygnie utrzeć lukier. Wycisnąć sok z cytryny i ucierać z cukrem pudrem- dodajcie ile lubicie.  Rozsmarować lukier na wierzchu babki i udekorować świeżą żurawiną.  Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub owinięte folią.

 

*używając większej keksówki czas pieczenia będzie krótszy, nie pieczemy dłużej niż to konieczne żeby nie przesuszyć babki

*można użyć suszonej żurawiny, ale najlepiej zalać ją wcześniej np. sokiem z pomarańczy, by napęczniała, później odsączyć na sitku

*żródło inspiracji TUTAJ

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl