OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Buziaczki :*:*:* czyli przepyszne orzechowe ciasteczka bezglutenowe

2 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

 To jedne z naszych ulubionych ciasteczek <3 Nie zawierają mąki, a ich głównym składnikiem są mielone orzechy włoskie.  Żeby miały taki kształt jak na zdjęciach, należy formować małe kuleczki, na  środku wbijać po kawałeczku orzecha. Pod wpływem  ciepła kuleczki zmieniają się w takie zaokrąglone ciasteczka. Najważniejsza jest tutaj odpowiednia temperatura pieczenia- 100-110 stopni C, nie wolno jej  przekroczyć , bo ciasteczka zupełnie straciłyby swój kształt. Rozpływają się w ustach :).

 

 

 

 

Składniki na jedną niedużą porcję ciasteczek :

60 g mielonych orzechów włoskich

60 g masła (średnio miękkiego)

szczypta soli

100 g  cukru pudru 

2  łyżeczki gorzkiego kakao

+ kilka posiekanych orzechów do dekoracji

 

Z podanych składników zagnieść ciasto.  Gdy jest zbyt lepkie umieścić owinięte folią na pół  godziny w lodówce, ale nie jest to konieczne. Odrywać małe kawałeczki i formować zgrabne kuleczki.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Na środku  wbijać po małym kawałeczku orzecha. Umieścić w rozgrzanym do 100  stopni C piekarniku i piec około 15-17 minut- ich powierzchnia powinna wyglądać na wypieczoną, powinny też przestać się  błyszczeć. Wyjąć, pozwolić zupełnie wystygnąć ciasteczkom (ja wstawiam je razem z blachą w chłodne miejsce-do chłodnej spiżarki na strychu ;) następnie układać je w szczelnym pojemniku.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl