OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Czekoladowe “Lajonki” (bez pieczenia)

18 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Oto moje pyszne lajonki  na bazie płatków kukurydzianych w wersji z ciemną czekoladą (mleczną, gorzką lub pół na pół). Dodatkowo do ciasteczek dodajemy  podprażone na patelni  płatki migdałowe <3 . Przepis bardzo prosty- czteroskładnikowy, a ciasteczka pyszne, chrupiące  i pachnące <3. Użyjcie takiej czekolady jaką lubicie, ale dzieci wybierają w pierwszej kolejności te z mleczną czekoladą ;).

 

 

 

Składniki na około 60 sztuk:

2 tabliczki mlecznej czekolady (lub 1 mleczna i 1 gorzka)

60 g płatków kukurydzianych (koniecznie tych oryginalnych corn flakes)

2 łyżki wiórków kokosowych

50 g płatków migdałowych

 

Płatki migdałowe uprażyć na złoto  na średnio rozgrzanej patelni, następnie rozdrobnić je. Płatki kukurydziane umieścić w woreczku i rozgnieść dłońmi. Czekoladę połamać i roztopić kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady wsypać uprażone i posiekane płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz pokruszone płatki kukurydziane, wymieszać całość dokładnie. Dwie duże blaszki lub tacki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formować ciasteczka. Masa jest dość sypka, ale stężeje po schłodzeniu ciasteczek. Uformowane ciasteczka można dodatkowo posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi. Blaszki z ciasteczkami odstawić na około 15 minut w chłodne miejsce, później przełożyć je do pojemnika i tak przechowywać.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl