OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

“Kokoski” białe i złote

18 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Wspaniałe ciasteczka- proste, niedrogie, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Przygotowałam je w dwóch wersjach, jedne pozostały śnieżnobiałe, drugie upiekły się na złoto. O tym jak ostatecznie wyglądają i smakują ciasteczka decyduje temperatura i czas pieczenia. Jeśli chcesz by ciasteczka pozostały bielutkie piecz je w 90 stopniach C przez godzinę, jeżeli chcesz by kokos się podprażył, a ciasteczka miały wyraźniejszy posmak piecz je w 125 stopniach C przez około 50 minut. Decyzja należy do Ciebie :) Tak czy inaczej będą pyszne :). Ważne jest by dobrze przygotować podstawę ciasteczek czyli pianę bezową oraz by delikatnie wmieszać wiórki kokosowe do gotowej bezy. Bardzo polecam :).

 

 

 

Składniki na około 80 ciasteczek:

2 duże białka idealnie oddzielone od żółtek

100 g drobnego cukru

50 g wiórków kokosowych

+ dodatkowe 50 g wiórków kokosowych do posypania z zewnątrz

 

Przygotować pianę bezową. To ważny etap- bo dobrze ubita beza jest podstawą udanych ciasteczek. (Masz problemy z bezą zerknij TUTAJ). Białka idealnie oddzielone od żółtek umieścić w niedużej misce lub kubku do ubijania. Ubić je mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już puszyste, wsypywać strużką cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie już bardzo gęsta, a cukier się rozpuści dodać wiórki kokosowe i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je w masę wyłączonym mikserem lub łyżką- to również ważne, zbyt długie lub energiczne mieszanie może rozrzedzić bezę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką- otwór powinien mieć średnicę około 1cm. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskać małe „górki”, każdą z nich dodatkowo posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi. Piec na biało w 90 stopni C przez godzinę lub na złoto w 125 stopni C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, a gdy ciasteczka wystygną, odklejać je od papieru i przełożyć  do pojemnika. W szczelnym pojemniku zachowają świeżość i chrupkość. Przechowywane bez przykrycia staną się lekko ciągnące :).

 

Ps. Pozostałe na blaszkach podprażone wiórki kokosowe koniecznie wykorzystaj do innych ciasteczek.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl