OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Desery “Raffaello”

9 stycznia 2017

Email
Print Friendly

 

Nie znam nikogo kto pogardziłby pralinką raffaello- czyli perfekcyjnym połączeniem kokosu, białej czekolady i migdałów, dlatego w dniu moich urodzin przygotowałam desery, które chodziły mi po głowie od Bożego Narodzenia, kiedy z paterki z ciasteczkami najszybciej znikały kokoski, które piekłam w ostatnim miesiącu chyba pięć razy, bo nie mogły przetrwać do świąt, choć starałam się je chować w różnych puszkach ;). To właśnie chrupiące domowe kokoski z TEGO przepisu są bazą moich deserów raffaello <3.  Co jeszcze powinno znaleźć sie w deserach o tej nazwie? Obowiązkowo migdały- dodałam do każdego deseru po kilka całych blanszowanych migdałów, oraz uprażone na patelni płatki migdałowe. Nie może zabraknąć też akcentu białej czekolady, którą osłodziłam delikatnie bitą śmietanę. Do deseru można dodać także uprażone wiórki kokosowe- dodałam te, co osypały się na blaszkę podczas pieczenia kokosków oraz wdzięcznie prezentujące się płatki kokosowe. Nie trzeba dodawać wszystkiego, chciałam Wam pokazać jakie są możliwości- zerknijcie na srebrny talerzyk poniżej (do kupienia w DUKA). Tak naprawdę wystarczą tylko kokoski, bita śmietana, uprażone płatki migdałów i odrobina białej czekolady, a deser będzie smakował przepysznie.   Zamiast bitej śmietany delikatny kokosowy krem z TEGO przepisu, również idealnie będzie tutaj pasował :). 

 

 

 

 

Składniki na 6-8 deserów:

kokoski z TEGO przepisu (2 białka, 100g cukru + 50 g wiórków kokosowych + wiórki do obsypania z wierzchu)

500 ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 tabliczka białej czekolady

opakowanie płatków migdałowych

uprażone wiórki kokosowe pozostałe na blaszce po pieczeniu kokosków

+dodatkowo można dodać płatki kokosowe, blanszowane migdały, lody śmietankowe

do dekoracji oryginalne pralinki raffaello

 

Robienie kokosków jest łatwe i przyjemne. Można upiec je nawet tydzień przed planowanym podaniem deserów. Upiekłam je z TEGO przepisu. Połowę ciasteczek wypiekłam na biało, drugą połowę pozostawiłam w piekarniku na dodatkowe 10 minut, a temperaturę podniosłam do 150 stopni C, by upiekły się na złoto. 

 

Przygotowanie deserów. Na patelni uprażyć na złoto płatki migdałowe, wystudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Białą czekoladę posiekać lub potrzeć i wymieszać z bitą śmietaną. Nakładać do pucharków naprzemiennie krem, kokoski białe i złote, uprażone płatki migdałów (dodatkowo można dodać płatki kokosowe, blanszowane migdały, uprażone wiórki kokosowe, gałkę lodów śmietankowych). Z wierzchu ułożyć pralinkę raffaello. 

 

Srebrny szklany talerzyk w kształcie serca oraz pucharki/ kieliszki pochodzą ze sklepu DUKAStacjonarny sklep, gdzie się zaopatruję znajduje się w Bielsku- Białej w Galerii Sfera II na drugim pietrze :).

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl