OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Szybkie pączusie z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

10 stycznia 2017

Email
Print Friendly

 

Propozycja na małe co nieco w sam raz na okres karnawału i tłusty czwartek.  Pączusie robi się bardzo szybko, a najlepiej smakują na ciepło obtoczone w cukrowo-cynamonowej posypce. Nie wszystkie są idealnie okrągłe- te mniej kształtne zjadaliśmy na bieżąco  ;). Przypominają mi w smaku angielskie donaty, którymi zajadaliśmy się z rodziną na plaży w Brighton <3. Serdecznie polecam!

 

 

 

Składniki:

2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego po 150g (np. Danio lub Tutti)

3 duże jajka

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

+olej rzepakowy do smażenia

na posypkę:

1/4 szklanki drobnego cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią + 1 łyżeczka cynamonu

 

 

Jajka roztrzepać razem z serkami i szczyptą soli. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać do niej płynną mieszankę i połączyć wszystko razem mieszając rózgą kuchenną (lub mikserem). Za pomocą małej łyżeczki zanurzonej w oleju formować małe kuleczki i wrzucać je na rozgrzany olej. Smażyć na głębokim tłuszczu- najlepiej po 5-6 pączusiów w niedużym rondelku. Trzeba wyczuć temperaturę- pączusie powinny szybko wypływać na wierzch, ale nie zbyt szybko się rumienić. Są takie urocze, że większość z nich sama obraca się podczas smażenia na drugą stronę :). Usmażone odkładać na minutkę na ręczniki papierowe, następnie jeszcze ciepłe obtaczać w cukrowo-cynamonowej mieszance. Najlepsze są jeszcze ciepłe!

Rada:  do ciasta można dodać łyżeczkę suchych drożdży, by pączusie zyskały drożdżowy posmak, należy wymieszać je z mąką. 

 

Źródło inspiracji

 

Dodaj komentarz

Zrobiłam I powiem że ciepłe są super a jak wystygna całkowicie to już mniej się ma ochotę.. robią się gumowe. Jeśli chodzi o smażenie to trzeba uważać szczególnie na temp.poniewaz w środku możecie natrafić na ciasto jak będzie zbyt wys .. natomiast zbyt niska… nasiąkają tłuszczem. Ja osobiście drugi raz nie zrobię.

U nas nigdy nie dotrwały do zimnych- to podwieczorek na gorąco, który znika na bieżąco 😉 Smażenie na głębolim tluszczu to faktycznie nie jest taka prosta spawa- trzeba znać swój piec. Ja rozgrzewm najpierw na indukcji na mocy 9 później utrzymuję temperaturę na 5-6. Osobiście polecam najnowszy przespis na pączusie z białego sera- mają chrupiącą skorupkę 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl