OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto bananowe z polewą z serka kremowego

21 lutego 2017

Email
Print Friendly

 

Przepis na to ciasto znalazłam ostatnio na stronie www.spendwithpennies.com pod nazwą  „The best banana cake”. Jest to blog,  który ma prawie 3 miliony fanów na FB co w naszych polskich realiach jest wręcz liczbą z kosmosu ;). Stwierdziłam, że jeżeli na tak popularnej stronie jest to ciasto z dopiskiem „najlepsze”, to koniecznie muszę to sprawdzić, choć nie jestem jakąś wielką smakoszką bananów w wypiekach , ale za to mój mąż tak ;).  Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, przygotowane bez użycia wagi  jak to zwykle w amerykańskich przepisach bywa.  Jest wilgotne z wyczuwalnym bananowo-cytrynowym posmakiem, z wierzchu posmarowane frostingiem na bazie serka kremowego, z dodatkiem soku i skórki z cytryny- jest to idealne uzupełnienie tego ciasta. W przepisie wprowadziłam kilka zmian m.in. zmniejszyłam ilość cukru pudru w polewie z trzech szklanek do jednej, bo tyle według mnie wystarcza ;).

 

Składniki na formę o wymiarach około 20 na  32cm:

1 i 1/3 szklanki zblendowanych lub rozdrobnionych widelcem bananów

sok z połowy cytryny

1 i 1/2  szklanki mleka

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody

2/3 szklanki miękkiego masła (około 160g)

szczypta soli

1 szklanka białego cukru + 1/2 szklanki cukru trzcinowego

3 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opakowanie cukru z wanilią)

na polewę  (frosting):

280-300 g serka kremowego (typu Philadelphia, Almette, Delicate)

trochę mniej niż połowa kostki miękkiego masła (85-90g)

1 szklanka cukru pudru (lub więcej)

1 łyżka soku z cytryny

żółta skórka starta z cytryny (najlepiej organicznej)

 

 

Cztery nieduże banany  zblendować  lub rozdrobnić widelcem razem z sokiem z połowy cytryny (powinno powstać 1 i 1/3 szklanki przecieru).

W naczyniu umieścić miękkie masło, szczyptę soli, oraz ekstrakt z wanilii, dodać cukier biały i trzcinowy, następnie ucierać całość aż do uzyskania puszystej masy. Wbijać  kolejno  po jednym jajku. Na koniec dodawać  naprzemiennie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, rozdrobnione banany oraz mleko. Krótko zmiksować całość  i przelać do formy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach około 32/20 cm (wcześniej należy wysmarować je cienką warstwą masła i oprószyć mąką). Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około godziny- do suchego patyczka. Wystudzić, następnie ściąć ewentualną „górkę”.

Przygotować polewę.  W naczyniu umieścić miękkie masło, sok i skórkę z cytryny oraz cukier puder - miksować do uzyskania puszystej masy. Dodawać partiami serek ucierając całość do połączenia. Przełożyć na wystudzone ciasto i wyrównać. Można dodatkowo zrobić ozdobne fale przy użyciu widelca i udekorować kółeczkami banana i świeżo otartą skórką z cytryny. 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl