OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Profiterolki z kremem śmietankowo-budyniowym (mini ptysie)

6 lutego 2017

Email
Print Friendly

Profiterolki to rodzaj małych francuskich ciasteczek z ciasta ptysiowego, napełnianych za pomocą szprycy dowolnym kremem. U mnie jest to krem śmietankowo-budyniowy, który zawsze się udaje, a smakuje pysznie! To takie miniaturowe ptysie, którymi każdy z przyjemnością się poczęstuje <3 Serdecznie polecam :).

 

 

 

Składniki na około 50 sztuk:

 

1/2 szklanki wody

50 g masła

podwójna szczypta soli

1/2 szklanki mąki pszennej, np. tortowej

2 średnie jajka

na krem:

1 budyń śmietankowy bez cukru (standardowy 40g)

400 ml mleka (300ml zagotować w 100 rozmieszać proszek budyniowy i cukier)

3 czubate łyżki cukru

1 opakowanie schłodzonego mascarpone (250g)

+cukier puder do oprószenia

 

W rondelku zagotować wodę, z masłem i solą. Na moment zdjąć z palnika wsypać mąkę i ucierać drewnianą pałką cukierniczą. Wrócić z garnkiem na średnio rozgrzany palnik i przez około 5 minut ucierać nieprzerwalnie masę, aż do momentu, gdy mąka się sparzy, a ciasto nabierze szklistego połysku. Zdjąć z palnika, przełożyć ciasto z garnka do miski i odstawić na 10 minut. Po tym czasie miksować masę aż będzie letnia i rozdrobni się na wiele małych kuleczek. Wbić jedno jajko, miksować tak długo, aż wchłonie się w ciasto, następnie wbić drugie jajko i ponownie miksować do połączenia. 

Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni C. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem lub z zamocowaną niedużą okrągłą tylką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe dwucentymetrowe porcje ciasta zachowując średnie odstępy.  Piec około 20-25 minut, aż do wyraźnego wypieczenia się profiterolek. Wystudzić na kratce i przechowywać w otwartym pojemniku.

Przygotować krem. Ugotować budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale dodając trzy łyżki cukru i 400 ml mleka. Gotowy budyń przelać do miseczki i nakryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała budyniu (dzięki temu nie zrobi się kożuch). Wystudzić, następnie porządnie schłodzić.

W niedużej misce umieścić budyń oraz mascarpone, (jeżeli w pojemniczku odzieli się woda należy ja wylać). Zmiksować wszystko razem na średnich obrotach miksera. Miksujemy tylko do połączenia i ani chwili dłużej.  Przełożyć krem do szprycy lub rękawa cukierniczego z zamocowana tylką do nadziewania i wbijając się w profiterolki z boku lub od dołu nadziewać je tak, by były całe wypełnione kremem.  Oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl