OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Serce od serca <3

15 lutego 2017

Email
Print Friendly

Taki prosty deser przygotowałam na wczorajsze Walentynki dla moich trzech adoratorów  i choć już jest po tym „święcie”  to myślę,  że nie raz przyda się Wam dzisiejszy  przepis i nie tylko na romantyczne kolacje.  Będzie wręcz idealnym deserem na przykład na Dzień Matki- możecie przygotować  takie serce dla swoich dzieci lub dla swoich Mam zamiast czekoladek :).  Dodatkowo końcem maja można już liczyć na pierwsze polskie truskawki, bo te lutowe to niezbyt mnie przekonują  ;).  Och Wiosno ukochana, proszę przyjdź szybko, bo tęsknię! <3

 

Składniki:

3 białka z dużych jaj + szczypta soli

150g cukru

+różowy barwnik spożywczy (użyłam z Wiltona)

1 szklanka śmietany kremówki + 2 łyżki jogurtu

2 łyżeczki cukru pudru

około 300 g truskawek (malin, borówek, jeżyn,  porzeczek itp.)

 

 

Przygotować pianę bezową.  W niedużej misce umieścić białka jajek (idealnie oddzielone od żółtek), dodać szczyptę soli i ubijać na gęstą pianę (nie dłużej, żeby nie przebić białek). Stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą widoczne, ani wyczuwalne, a beza będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać odrobinę barwnika i zmiksować. Przełożyć bezę do rękawa cukierniczego z zamocowaną dużą, ozdobna tylką(lub bez- wystarczy obciąć róg z jednorazowego worka cukierniczego).

Piekarnik rozgrzać do 95-100 stopni C. Na papierze do pieczenia narysować serce o wielkości około 20-23 cm. Papier umieścić na płaskiej blaszce (tak by linia ołówka była od strony blaszki). Wycisnąć ramkę serca, następnie wypełnić cienką warstwą bezy środek (ja robiłam w środku coraz mniejsze serca). Na koniec zrobić dwie dodatkowe „ramki” na brzegach serca (jedna na drugiej)- w ten sposób tworzymy rant, dzięki któremu krem ani owoce nie spłyną z bezowego serca. Piec dwie godziny. Dzięki pieczeniu w  niskiej temperaturze, beza zachowa nadany kształt i kolor, będzie chrupka w środku i można ją upiec nawet na kilka dni przed podaniem deseru.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz jogurt i zmiksować całość. Rozsmarować krem na bezie, z wierzchu ułożyć truskawki i gotowe!

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl