OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mini babeczki z kakaowym nadzieniem z Baileys

4 kwietnia 2017

Email
Print Friendly

Te maleńkie kruche babeczki  napełnione są bardzo prostym do przygotowania nadzieniem na bazie mleka w proszku, ale tym razem z dodatkiem kakao oraz z odrobiną likieru Baileys. Przygotowałam je w dość skromnej wersji, bo ich jedynym dodatkiem są jadalne bratki, ale świetnie smakują z podprażonymi orzechami laskowymi lub  migdałami <3 Do tężejącej masy  można przykleić dosłownie wszystko co lubicie i  co zmieści się na tak maleńkich babeczkach :).  Dodatek likieru nie jest konieczny (można zastąpić go mlekiem), ale wnosi bardzo fajny lekko karmelowy posmak, alkohol paruje pod wpływem gorącej masy, także bez obaw… babeczkami mogą częstować się również dzieci. Najlepiej przechowywać je w pojemniku, a zachowają świeżość na długo :).

 

 

Składniki na spody babeczek (około 50-60 szt.):

140 g mąki pszennej tortowej

10 g gorzkiego kakao

100 g chłodnego masła

50 g cukru pudru

1 małe jajko (potrzebna będzie połowa)

1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli

Składniki na nadzienie:

2 łyżki mleka

65 g masła

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka gorzkiego kakao

3/4 szklanki mleka w proszku

 2 łyżki likieru Baileys (innego alkoholu lub mleka)

do dekoracji np: mini bratki ogrodowe, migdały, posiekane orzechy, kolorowe lentilki, ozdoby cukrowe itp.

 

 

Przesianą mąkę, kakao, pokrojone na kawałeczki masło oraz cukier puder umieścić w misce. Jajko roztrzepać w filiżance widelcem, odlać połowę, dodać do niej szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru wanilinowego, zamieszać i wlać do pozostałych składników, następnie zagnieść szybko ciasto. (Druga połowa roztrzepanego jajka będzie niepotrzebna, chyba że zrobicie podwójną porcję ciasta). Owinąć folią, rozpłaszczyć i schłodzić przez 10 minut w zamrażarce. Wyklejać foremki cienką warstwą ciasta-dociskać do brzegów i dna foremek, w środku robić  wgłębienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-165 ºC przez około 10-12 minut. Odwracać jeszcze ciepłe foremki- babeczki powinny bez problemu wypadać.  

Przygotować nadzienie. W rondelku umieścić mleko, masło, cukier wanilinowy – zagotować. Dodać przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z płaską łyżką kakao, zamieszać i ponownie zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Zdjąć z palnika , wsypać mleko w proszku i wlać alkohol, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Jeszcze ciepłą masę nakładać do babeczek za pomocą rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być niewielki o śr.5mm) lub za pomocą dwóch małych łyżeczek. Trzeba to zrobić szybko bo masa równie szybko zastyga. Na tężejącym nadzieniu przyklejać jadalne kwiaty lub układać wcześniej przygotowane dekoracje. Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

 

 

Dodaj komentarz

Prześliczne babeczki, będę testować, pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź:-) Moje już upieczone- w foremkach silikonowych:-) Wyszły super. Pozdrawiam

Witam! Mogłaby Pani pokazać w jakich foremkach robione były babeczki?

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl