OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Domowa chałka z kruszonką

22 maja 2017

Email
Print Friendly

 

Od dziecka bardzo lubiłam chałkę, mama czasami kupowała ją w sobotę rano na śniadanie i ja też kupuję ją od czasu do czasu,  ale taka domowa jest o wiele smaczniejsza, bardziej maślana i miękka.  To mój najczęstszy drożdżowy wypiek i sama dziwię się czemu jeszcze nie było przepisu na blogu?  No dobrze… pewnie dlatego, że rzadko kiedy udaje mi się zapleść zgrabny warkocz i za każdym razem mówię sobie „następnym razem będzie ładniejsza”  ;).  Zwykle zaplatałam chałkę z czterech  kawałków co jest rzeczywiście łatwe, ale  najładniejsza jest według mnie ta zaplatana z sześciu części i to już nie jest takie proste (ale trafiłam na całkiem fajny filmik pomocniczy-TUTAJ). Tym razem też nie wyszła idealnie, ale przecież najważniejszy jest smak ;).  Chałka z tego przepisu jest wyjątkowo miękka i delikatna (nie zawiera całych jaj, a jedynie żółtka), a co najważniejsze długo zachowuje miękkość i świeżość  po upieczeniu-najdłużej ze wszystkich drożdżówek jakie piekłam. Najlepiej upiec ją wieczorem  i następnego dnia śniadanie na słodko będzie gotowe. Wystarczy posmarować kawałki  chałki odrobiną  masła lub dobrej konfitury, do tego podać latte, kakao lub kawę zbożową …Pychotka  <3.  Z całej porcji zaplatamy dwie duże  chałki,  jedną polecam zjeść  świeżą, a drugą –najlepiej czerstwą, wykorzystać do pysznych tostów francuskich- są idealne na niedzielne śniadanie <3 <3. Pieczenie chałki to jest również mój sposób  na wykorzystanie żółtek pozostałych po często wypiekanych przeze mnie bezach :).

 

* * *

Składniki na dwie duże chałki:

1/2 kg mąki

100 g masła

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

 opakowanie cukru wanilinowego

50 g świeżych drożdży + łyżeczka mleka + łyżeczka cukru

4 żółtka

pół łyżeczki soli

do posmarowania:  1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka

na kruszonkę:  1/4 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, łyżka masła

 

Do dużej miski przesiać mąkę. W małej miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką mleka i cukru- powinny stać się płynne.

W rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika. Wlać zimne mleko, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, energicznie mieszać, a gdy mieszanka będzie letnia dodać do rondelka  żółtka i roztrzepać całość rózgą kuchenną. Na koniec wlać do mieszanki płynne drożdże. Przelać wszystko do miski z mąką i wyrabiać na gładkie ciasto przez około 5-7 minut. (Bardzo dobrze wyrabia się ciasto ręcznym mikserem z zamocowanymi hakami, które zwykle są w zestawie, a często o nich zapominamy lub rzadko używamy, a to ciasto zarabiają ciasto świetnie.) Zarobione ciasto zgarnąć sylikonową łopatką i uformować półkulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej  godziny - ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, a każdą z tych części podzielić na 4 lub 6 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek o długości około 25 cm. Blat powinien być oprószony mąką, a dłonie można natłuścić olejem. Zapleść dwie chałki.

Film pomocniczy pokazujący jak zaplatać chałkę z 6 kawałków znajdziesz TUTAJ.

Film pomocniczy pokazujący jak zaplatać chałkę z 4 kawałków znajdziesz TUTAJ.

Chałki ułożyć na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je z wierzchu olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotować kruszonkę rozcierając wszystkie wymienione składniki. Wyrośnięte chałki nasmarować mieszanką żółtka z mlekiem i posypać z wierzchu kruszonką.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, wstawić do niego chałki i piec przez około 17-20 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik, a gdy chałki przestygną wyjąć je z piekarnika i pozwolić im całkowicie wystygnąć.

 

* * *

 

Majowy bukiecik: kwiaty dzikiej jabłoni, bez, fiołki,

konwalie i niebieskie polne kwiatuszki <3<3<3

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Kurcze jak to jest, że za co się nie wezmę z Twojego bloga wychodzi rewelacyjne 😉 z chałką nie mogło być inaczej 🙂 palce lizać:) Pozdrawiam

czy na pewno 50 g drożdży? jak one mają się stać płynne z łyżeczka mleka i cukru? bo mnie wyszła jedna trudno rozcieralna papa

Piękne zdjęcia, uwielbiam tu zaglądać 🙂

Super przepis, ja już wypróbowałam. Chałka jest miękka, bardzo delikatna i maślana, zrobiłam jedną z połowy porcji i zaplotłam zwykły warkocz z trzech kawałków 😀 Wyszła super

Ślicznie wygląda, tak ładnie zapleciona 🙂

Przekonałaś mnie, jest śliczna- będę robić 🙂

Zrobię na weekend, zdjęcia i bukiecik prześliczne…

Bardzo lubię Twojego bloga, jest taki oryginalny i estetyczny, czekam na więcej przepisów, ale rozumiem,że nie jest łatwo pracować, blogować, być mamą i żoną 😀 W każdym razie wiedz, że wyczekuję Twoich przepisów i zdjęć 🙂

Muszę koniecznie zrobić tę chałkę 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl