OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Truskawki w aromatycznej glazurze

11 czerwca 2017

Email
Print Friendly

 

Sezon truskawkowy zaczął się na dobre… Niekiedy uda nam się kupić truskawki tak słodkie i aromatyczne, że same w sobie są przepyszne. Czasami jednak trafiają się odmiany dość kwaśne, które warto wykorzystać do różnych deserów. Takie właśnie kwaśne truskawki zainspirowały mnie do stworzenia tego dzisiejszego deseru. Miałam akurat świeżo zrobiony syrop z kwiatów czarnego bzu i postanowiłam przygotować słodką glazurę  do moich truskawek. Dodałam do tego łyżkę dobrego mascarpone (nie każde jest smaczne), posypałam maleńkimi kwiatkami bzu i uzyskałam jeden z pyszniejszych deserów jakie ostatnio jadłam :). Zrobiłam na szybko kilka zdjęć (ich jakość nie powala ;)), by jak najszybciej podzielić się z Wami tym przepisem. To świetny czas na przygotowanie kardiału z bzu (TUTAJ PRZEPIS), ale jeśli nie macie ochoty i czasu na jego robienie to nie rezygnujcie z przygotowania tegoż deseru. Syrop można zastąpić na przykład sokiem z pomarańczy i odrobiną startej skórki. Prosty, pyszny i elegancki deser :).

 

 

Składniki na 2 porcje:

400-500 g truskawek

1 łyżka masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki syropu z kwiatów bzu (można zastąpić sokiem z pomarańczy)

2 łyżki mascarpone

kwiatuszki bzu do dekoracji

 

 

Truskawki pokroić na ćwiartki/kółeczka/połówki i rozłożyć na talerze lub do miseczek. Przygotować glazurę- roztopić w rondelku masło dodać cukier puder oraz syrop z bzu, pogotować chwilę redukując częściowo wodę, by całość lekko zgęstniała. Ciepłym sosem polać truskawki, na każdej porcji ułożyć „łódeczkę” mascarpone. Z wierzchu posypać kwiatuszkami bzu. Podawać od razu.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Oblepione drobniutkimi kwiatuszkami truskawki wyglądają bardzo apetycznie.

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl