OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Serniczki wiedeńskie z polewą czekoladową

31 stycznia 2018

Email
Print Friendly

 

Lubię wypieki w wersji mini, dlatego z przyjemnością przygotowałam jeden z moich ulubionych serników właśnie w takiej postaci. Zaletą takich małych serniczków jest to, że porcja jest w sam raz i że nie trzeba niczego kroić, a w złotych papilotkach wyglądają bardzo dekoracyjnie i nie wysychają.

Ich przygotowanie zajmuje 5 minut jeżeli zdecydujecie się użyć mielonego twarogu (+czas pieczenia i studzenia). Serniczki mają idealną konsystencję, ale smak polewy zależy od Waszych upodobań, ja tym razem użyłam gorzkiej czekolady, ale niezmiennie uważam,  że najlepsza polewa powstaje z połączenia czekolady mlecznej z gorzką w równych proporcjach. Ważne jest też użycie odpowiednich papilotek, które będą odporne na tłuszcz i wodę.

 

 

 

 

Składniki na 10 serniczków:

600 g tłustego twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam Piątnicy)

50 g miękkiego masła (1/4 kostki)

3 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 czubata łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Na polewę:

100 g- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (najlepiej pół na pół)

50 g miękkiego masła (1/4 kostki)

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę, dodawać pojedynczo jajka i po każdym krótko miksować całość. Dodać mielony twaróg w kilku partiach, na koniec wsypać mąkę i skrobię, wszystko ostatni raz zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, powinny być koniecznie odporne na wodę i tłuszcz (użyłam TAKICH  są niższe od tradycyjnych). Polecam też foliowane papilotki z innych firm-> zobacz TU.

Nakładać masę do pełna i wyrównać. Umieścić blachę w piekarniku i jednocześnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C. Piec około 25 minut. Masa powinna być ścięta na środku (najlepiej dotknąć i sprawdzić). Serniczki wystudzić i schłodzić porządnie w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Przygotować polewę. W misce ogrzewanej nad parą wodną umieścić miękkie masło i połamaną czekoladę. Gdy całość zmięknie wymieszać wszystko rózgą kuchenną i rozprowadzić polewę na schłodzonych serniczkach. Odstawić do zastygnięcia.

 

 

 

 

* * *

 

Dodaj komentarz

Zrobię na babskie spotkanie 😉

Serniczki palce lizać.

Wyglądają przepięknie i bardzo, bardzo smakowicie 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl