OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Zimowy poncz z żurawiną i rozmarynem

23 stycznia 2018

Email
Print Friendly

Okres świąteczny trwa u mnie od końca listopada do początku lutego, kocham ten magiczny czas i chcę by trwał jak najdłużej. Lubię dopieszczać tę wyjątkową atmosferę nastrojową muzyką, aromatycznymi deserami i napojami. Już od kilku lat przygotowuję w tym czasie poncz z żurawiną i rozmarynem, prezentuje się i smakuje bardzo odświętnie <3. Bazą mojego ponczu jest Lambrusco czyli białe wino musujące, które uwielbiam (możecie je zastąpić swoim ulubionym winem). Żeby nadać lekko różowego koloru i charakterystycznego smaku, przygotowuję najpierw syrop żurawinowy- do garnka z odrobiną wody i cukru dodaję żurawinę, malutką gałązkę rozmarynu, kilka goździków, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu (warto mieć te wszystkie przyprawy w szafce kuchennej w okresie jesienno-zimowym). Otrzymuję w ten sposób kwintesencję świątecznych aromatów w postaci bordowego syropu. Żeby poncz ładnie się prezentował w zamrażarce czekają specjalne kostki lodu- poniżej przeczytacie jak je zrobić. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości lub po prostu spędzić miły wieczór popijając aromatyczny poncz to serdecznie polecam przepis :).

 

 

Porcja dla 4 osób:

butelka półsłodkiego wina musującego np. Lambrusco

kilka garści mrożonej lub świeżej żurawiny

kilka gałązek rozmarynu

2 gwiazdki anyżu (pomiń jeśli nie lubisz)

1-2 laski cynamonu

3-4 goździki

filtrowana woda

3 łyżki cukru

 

Zaczynamy od przygotowania kostek lodu. Ja przygotowuję je w specjalnym pojemniku do „lodów na patyku”, ale można wykorzystać np. kubeczki po jogurtach, wystarczą 4 sztuki. W każdym kubeczku umieścić gałązkę rozmarynu tak by wystawała z pojemniczka. Wsypać po garstce żurawin (część można przekroić na pół), można też dodać gwiazdki anyżu, następnie wypełnić kubeczki filtrowaną wodą i zamrozić.

Przygotować syrop. W rondelku umieścić pół szklanki wody, trzy łyżki cukru, dwie garści żurawin, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu (można pominąć lub zastąpić przekrojoną wzdłuż laską wanilii), 3-4 goździki i malutki kawałeczek rozmarynu. Gotować przez około 8 minut, aż żurawiny popękają, a syrop się zredukuje. Przecedzić przez sitko i wystudzić. Laskę cynamonu oraz anyż umieścić później w dzbanku z ponczem.

Aby wyjąć kostki lodu z pojemniczków wystarczy ogrzać je pod ciepłą bieżącą wodą i pociągnąć za wystający rozmaryn. Umieścić je w niezbyt dużym dzbanku wraz z kilkoma zwykłymi kostkami ludu, dodać laskę cynamonu, anyż i gałązkę rozmarynu, wlać Lambrusco (lub inne półsłodkie wino musujące). Na koniec dodać syrop żurawinowy, odstawić na kilka minut i podawać.

 

***

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Pięknie wygląda taki poncz. Kolejny Twój pomysł, który mnie zachwycił. RObisz rzeczy inne niż wszyscy i to jest najpiękniejsze. Zdjęcia jak zwykle prześliczne, aż chciałoby się wprosić na taki poncz 😉

Poncz prezentuje się tak cudownie, że nie odmówiłabym go sobie, mimo dodatku nielubianego anyżu.

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl