OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Twarogowe pierożki z jabłkami

23 lutego 2018

Email
Print Friendly

Przepis ten miałam w swoich zapiskach już od kilku miesięcy, trafiłam na niego na INSTAGRAMIE  i ostatnio przetestowałam go po raz pierwszy. Pierożki bardzo nam zasmakowały, szczególnie moim dzieciom. My po prostu najbardziej lubimy proste desery i podwieczorki, najlepiej z owocami i jeszcze ciepłe :). Jeśli macie mikser planetarny użyjcie do zarobienia ciasta mieszadła do ciasta kruchego, można też przygotować całą porcję ciasta i połowę zamrozić, na kolejny podwieczorek. Polecam Wam ten bardzo prosty przepis i mam nadzieję, że również z ciekawością go przetestujecie. Nie trzeba sklejać pierożków bardzo dokładnie, bo i tak większość z nich się otworzy podczas pieczenia, ale taki już ich urok <3

 

 

 

 

Składniki na około 50 pierożków:

 

250 g białego sera (kostka, lub taki typu klinek)

200 g masła

300 g mąki pszennej

opakowanie cukru wanilinowego

3 łyżki cukru pudru + trochę do oprószenia

nadzienie: 3-4 duże jabłka

 

Wszystkie składniki posiekać na stolnicy (lub umieścić w misie robota planetarnego + mieszadło do kruchego) i zagnieść w kulę. Owinąć folią i umieścić w lodówce na pół godziny lub 15 minut w zamrażarce. Jabłka obrać i pokroić na półksiężyce. Schłodzone ciasto wałkować cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinać kółka, na połowie układać półksiężyce z jabłek i sklejać jak pierogi. Piekarnik rozgrzać do 175 stopi C. Pierożki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec je aż uzyskają złoty kolor- potrwa to około 25 minut.  Lekko je przestudzić, oprószyć cukrem pudrem i zjadać jeszcze ciepłe :).

Ps. Ciasto dobrze się mrozi więc można spokojnie przygotować dwie mniejsze porcje.

 

 

To ostatnio moja ulubiona filiżanka <3

 

Pierożki powinny być chrupiące z zewnątrz, a jabłko w środku miękkie i soczyste <3

Na profilu @gaskawdomu skąd pochodzi ten przepis znajdziecie więcej pysznych inspiracji 🙂

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl