OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Eton mess z truskawkami

7 maja 2018

Email
Print Friendly

Eton mess to jeden z najprostrzych, a zarazem najpyszniejszych deserów pod słońcem <3 Soczyste i lekko kwaśne owoce, chrupiące bezy i bita śmietana to połączenie idealne. To właśnie dla tego deseru robię domowe beziki i mam je niemal zawsze w zapasie, by móc w dwie minuty przygotować coś pysznego. Dziś wersja z truskawkami, ale najbardziej lubię ten deser z malinami i leśnymi jagodami…poezja <3. Zachęcam Was do upieczenia swoich bezików- są o niebo smaczniejsze i mniej słodkie od tych kupionych w sklepie. Można upiec większe bezy i pokruszyć je, ale moim zdaniem lepiej upiec więcej malutkich- szybciej się pieką i ładniej wyglądają :).

 

 

 

Składniki na 5 deserów:

na bezy: 3 białka+150g cukru

250 g truskawek

330 ml śmietanki kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru

 

 

Przygotować beziki (można spokojnie zrobić podwójną porcję z 6 białek i 300 g cukru jeżeli macie do dyspozycji trzy blaszki, piekarnik z termoobiegiem i mikser planetarny).

Białka należy starannie odzielic od żółtek , umieścić je w kubku do ubijania (lub w większej misce jeżeli użyjecie więcej niż 3 białek). Dodać szczyptę soli i ubijać na prawie sztywną pianę, wsypywać cienką stróżką cukier i ubijać, aż piana będzie gładka, gęsta i błyszcząca. Na koniec można dodać kroplę dowolnego barwnika spożywczego. Przełożyc pianę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać małe beziki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do 150 stopniC, umieścić w nim blaszki z bezami, po 3 minutach obniżyć temperaturę do 90 stopni C i piec około 90 minut. Wystudzić beziki i umieścić je w szczelmym pojemniku (można przechowywać spokojnie 10 dni, a nawet dłużej).

Truskawki odszypułkować, pokroić na połówki i ćwiartki. Śmietanę ubić, dodać cukier puder.

Cześć bezików można pokruszyć, resztę dodać w całości do deserów. Ukaładamy w pucharkach naprzemiennie bezy, truskawki i bitą śmietanę, podajemy jak najszybciej żeby bezy pozostały chrupiące Smacznego :).

 

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

A czy takie deserki nadadzą się na słodki stół weselny czy raczej nie polecasz ze względu na to że będą chwilę stać 🤔

Prześliczne zdjęcia, muszę kiedyś spróbować zrobić taki deser bo wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam czegś podonego :). Ostatnio robiłam racuchy drożdżowe z rabarbarem z Twojego przepiu… rewelacja! Będę je robić regularnie również te z jabłkami. Od CIebie wszystko mi sie udaje :*

Ale piękne beziki <3 Z chęcią wypróbuję przepis! Zdradzisz skąd jest ta miseczka z dzióbkiem/miarka?

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl