OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

20 czerwca 2018

Email
Print Friendly

 

Dużo słońca, ciepły wiatr, który wkrada się do domu przez otwarte okna, zapach piwonii, truskawek i ciasta drożdżowego w kuchni to dla mnie kwintesencja najpiękniejszego czerwcowego dnia. Dzieci wbiegające do kuchni i pytające "co tak ładnie pachnie?" i mąż, który zajada jedną drożdżówkę po drugiej <3 Pełnia szczęścia! I choć nie zawsze wszystko idzie po mojej myśli, nie zawsze jest łatwo i przyjemnie to takie chwile dają mi wiele radości i ładują akumulatory na kolejne dni. Myślę sobie wtedy jak dobrze, że cieszą mnie "rzeczy małe", bo to one dają mi poczucie szczęścia. Mam wiele takich przyjemności, które prawie nic nie kosztują, a powodują, że czuję motyle w brzuchu i mam nadzieję, że nigdy mi to nie minie <3. A przepis na drożdżówki bardzo Wam polecam, zawsze do niego wracam o tej porze roku. Jeszcze ciepłe są bezkonkurencyjne!

      

Nieznany obiekt

  

 

 

 

Składniki na 10 drożdżówek:

15 g drożdży +1 łyżka cukru

350 g mąki pszennej (używam tej żółtej z Biedronki)

60 g masła

3/4 szklanki mleka

3 łyżki cukru+ łyżeczka cukru wanilinowego

2 jajka

2 łyżki oleju rzepakowego

1/3 łyżeczki soli

około 400 g drobnych truskawek

na kruszonkę:

70 g mąki pszennej do kruszonki używam niebieskiej z Biedronki

dwie łyżeczki cukru wanilinowego

60 g miękkiego masła

5 łyżek zwykłego cukru

 

 

Pokruszone drożdże umieścić w filiżance i zasypać łyżką cukru. Rozcierać grzbietem łyżeczki, aż staną się płynne (można dodać odrobinę mleka).

 

Masło roztopić w rondelku i wyłączyć palnik. Wlać zimne mleko, dodać 3 łyżki cukru, sól, wymieszać dokładnie. Wbić jedno całe jajko i jedno żółtko (drugie białko odkładamy na później do posmarowania bułeczek), dodać płynne drożdże i "roztrzepać" wszystko rózgą kuchenną. W misce odważyć mąkę, wlać mieszankę z rondelka, zamieszać wszystko rózgą albo łyżką, następnie wyrabiać ciasto – można ręcznie lub ręcznym mikserem z odpowiednimi hakami, ale najlepiej mikserem planetarnym z zamocowanym hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już dość gładkie i elastyczne dodać dwie łyżki oleju i wyrabiać jeszcze kilka chwil. Miskę nakryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na minimum półtorej godziny.

       

Po tym czasie natłuścić dłonie masłem lub olejem, podzielić ciasto na 10 równych części (po około 70 g każda). Uformować kuleczki i układać na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie, najlepiej dociskając mocno dno słoiczka lub szklanki o małej średnicy. Ciasto powinno być bardzo cieniutkie w miejscu, gdzie będziemy układać truskawki. Na każdą drożdżówkę ułożyć po 5 małych truskawek, brzegi posmarować odłożonym wcześniej białkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

      

Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Posypać obficie bułeczki, można dać im jeszcze trochę czasu na ostatnie podrośnięcie- wystarczy około 15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni C (ja piekę z termoobiegiem). Piec drożdżówki około 18 minut. Lekko przestudzić i zjadać popijając zimnym mlekiem ;).

 

 

 

 

 

 

* * *

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Ależ apetycznie to wszystko wygląda! i te kwiaty piękne

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl