OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Świąteczna panna cotta z aromatycznym sosem

25 listopada 2018

Email
Print Friendly

 

Zapas żurawiny w zamrażarce robię zawsze wczesną jesienią, kupuję na bielskim targu około kilograma naszej leśnej, drobnej żurawiny oraz około pół kilograma tej większej amerykańskiej o jajowatym kształcie-tyle wystarcza mi na cały sezon świąteczno-zimowy. Początkiem listopada robię także zapas przypraw- kupuję korę cynamonu, laski wanilii oraz ekstrakt, gwiazdki anyżu, kardamon, goździki przyprawy do piernika oraz koniecznie przyprawę do szarlotki.  Uwielbiam połączenie żurawiny z tymi przyprawami-w szczególności z goździkami, wanilią, cynamonem i anyżem. Dobrze komponuje się także z pomarańczami i rozmarynem. Te wszystkie smaki i aromaty to dla mnie kwintesencja przytulnej świątecznej aury. Lubię tą sezonowość produktów… Lubię czekać na ten czas cały rok <3.  Żurawiny używam przede wszystkim do ukochanego ciasta z suszonymi śliwkami i rumem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Używam jej także do syropu, który dodaję do zimowego ponczu, do owoców zapiekanych pod kruszonką, ostatnio przygotowałam z niej konfiturę, która nadała świątecznego smaku mojej bezie Pavlovej, a dziś  zrobiłam sos, dzięki któremu panna cotta smakuje wyjątkowo.  Sama w sobie ma bardzo delikatny waniliowy smak, ale to właśnie sos przygotowany z żurawiny i korzennych przypraw sprawia, że deser smakuje i pachnie tak świątecznie.

 

 

Składniki na 5 porcji:

na panna cottę:

330 ml śmietany kremówki (30%)

100 ml mleka 3,2%

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżeczki c.wanilinowego)

2 łyżki cukru

2 płaskie łyżeczki żelatyny

na sos:

1 kora cynamonu

1 gwiazdka anyżu

5-6 goździków

łyżeczka ekstraktu waniliowego

pół łyżeczki przyprawy do szarlotki

¾ szklanki  wody

pół szklanki żurawin

2 łyżki cukru

+mrożona żurawina do dekoracji

 

 

Do rondelka wlej śmietanę, mleko oraz ekstrakt z wanilii, wsyp cukier i podgrzewając na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika, wsyp żelatynę i energicznie mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie grudki żelatyny. Wystudzony płyn przelej do małych kokilek i  przełóż je w chłodne miejsce żeby panna cotta stężała.

W międzyczasie przygotuj sos. Do rondelka włóż korę cynamonu, goździki oraz gwiazdkę anyżu, zalej wodą i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie wyciągnij z wrzątku przyprawy używając sitka (można je wysuszyć i użyć ponownie). Dodaj żurawinę, cukier, ekstrakt z wanilii oraz pół łyżeczki przyprawy do szarlotki. Gotuj do czasu kiedy żurawina popęka i sos się zagęści, przelej do słoiczka, a gdy wystygnie wstaw do lodówki.

Gotową panna cottę polej sosem i udekoruj mrożoną żurawiną.  Deser najlepiej wyjąć z lodówki na minimum 10-15 minut przed podaniem.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wspaniały pomysł na świąteczny deser ! I ten blog taki przepiękny!

Przepiękne zdjęcia <3 i świetny pomysł na świąteczną panna cottę 🙂 Pozdrawiam

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl